Wat kost een airco? Alle kosten van aanschaf en installatie tot bijvullen

Wat kost een airco?
Wat kost een airco? Van aanschaf en installatie tot bijvullen

Wat kost een airco? Airco’s hebben we steeds vaker nodig en zijn overal te vinden: van de woonkamer tot in de slaapkamer. Niet gek, want het is de beste manier om het thuis comfortabel te houden als het buiten boven de 30 graden is. In dit artikel gaan we kijken naar de verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten van een airco.

Een airco kan het comfort in huis of op kantoor aanzienlijk verbeteren. Het kan helpen om de temperatuur en luchtvochtigheid op een aangenaam niveau te houden, waardoor je beter kunt presteren en je je fijner voelt. Bovendien kan een airco de lucht zuiveren en bepaalde allergieën en ademhalingsproblemen verminderen.

Het is belangrijk om de airco goed te laten installeren door een professionele installateur om de levensduur en efficiëntie te maximaliseren. Regelmatig onderhoud en reparatie is ook essentieel om te voorkomen dat deze defect raakt en om de energierekening laag te houden. Hier zitten ook kosten aan verbonden: wat kost dit allemaal?

Wat kost een airco? De aankoopprijs per soort

Een airco kost gemiddeld tussen de 200 en 2000 euro, afhankelijk van het type airco. Een split-airco is duurder dan een monoblock airco en een monoblock airco is duurder dan een mobiele airco.

Mobiele airco

Een mobiele airco is de goedkoopste airco optie en kost doorgaans tussen de €250 en €1000. De kosten zijn afhankelijk van het merk, de grootte van de ruimte en de energie-efficiëntieklasse.

Nigel met beste mobiele airco's in test
Nigel met de 8 beste mobiele airco’s in test

Een mobiele airco heeft altijd een afvoerslang. Hier wordt warme lucht mee afgevoerd naar buiten. Een mobiele airco zonder slang koelt niet efficiënt genoeg om de ruimte te koelen.

Split airco

Een split airco is duurder dan een mobiele airco, maar biedt wel meer koelcapaciteit en is efficiënter in het gebruik. De kosten van een split airco beginnen doorgaans bij €1.000 en kunnen oplopen tot €3.500.

De kosten zijn afhankelijk van het merk, de grootte van de ruimte en het aantal binnen- en buitenunits.

Split airco in kamer
Split airco in kamer

De installatie zit vaak niet inbegrepen bij de prijs van de airco. Lees verder over de installatie kosten verderop in dit artikel.

Monoblock

De kosten van een monoblock airco variëren tussen de €1.000 en €1.500. De kosten zijn afhankelijk van het merk, de grootte van de ruimte en de energie-efficiëntieklasse.

Een monoblock airco is een variant van de mobiele airco, maar wordt vast geïnstalleerd. Ook dit moet door een professional worden gedaan, want er moet een gat in de muur worden geboord. Dit gaat met een diamantboor. Een monoblock airco heeft geen buitenunit.

Plafondairco

Een plafondairco is geschikt voor commerciële toepassingen en grote ruimtes. De kosten van een plafondairco beginnen doorgaans bij €1.500 en kunnen oplopen tot €5.000 of meer. De kosten zijn afhankelijk van het merk, de grootte van de ruimte en het aantal units dat nodig is.

Raamairco

Een raamairco is geschikt voor kleinere ruimtes en kan eenvoudig in een raam worden geïnstalleerd. De kosten van een raamairco variëren tussen de €400 en €800. De kosten zijn afhankelijk van het merk, de grootte van de ruimte en de energie-efficiëntieklasse.

Let op dat deze prijzen indicatief zijn en afhankelijk zijn van de specifieke kenmerken en voorwaarden van jouw situatie. Het is altijd verstandig om meerdere offertes van verschillende installateurs te vergelijken en advies in te winnen voordat je een definitieve beslissing maakt.

Factoren die de kosten van airco’s bepalen

Bekijk hieronder een overzicht van de belangrijkste factoren die de prijs van de airco bepalen.

Type airco

Allereerst heeft het type airco dat je kiest grote invloed op de kosten. Zo zijn mobiele airco’s over het algemeen goedkoper dan split airco’s of plafondairco’s. Raamairco’s zijn ook een goedkopere optie, maar kunnen minder koelcapaciteit bieden dan mobiele airco’s.

Grootte van de ruimte

Een andere belangrijke factor die de kosten bepaalt, is de grootte van de ruimte die je wilt koelen. Voor grotere ruimtes is een krachtigere airco nodig, wat vaak duurder is dan een airco voor een kleinere ruimte.

Bij het vermogen van een airco is het aantal BTU van toepassing. Bekijk hier hoe je BTU berekent.

Moeilijkheidsgraad van de installatie

De moeilijkheidsgraad van de installatie kan ook invloed hebben op de kosten. Zo kan het installeren van een airco op een moeilijk bereikbare plaats meer arbeidstijd en expertise vereisen, waardoor de kosten hoger worden.

Ook zijn de kosten van installatie van mobiele airco’s gratis, want dit kun je zelf. Dit in tegenstelling tot split-units of monoblock.

Energieklasse

De energieklasse van een airco kan ook de kosten beïnvloeden. Hoewel een energiezuinige airco initieel duurder kan zijn, kan deze op de lange termijn geld besparen op energiekosten.

Mobiele airco’s zijn een stuk minder energiezuinig dan een vaste airco.

Merk en kwaliteit

Tot slot kunnen merk en kwaliteit ook de kosten van een airco beïnvloeden. Merken die bekend staan om hun kwaliteit en duurzaamheid, zoals Mitsubishi, Delonghi en AEG, zijn duurder dan minder bekende merken zoals Tristar en Fuave. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen de kwaliteit van de airco en jouw budget.

Wat kost een airco plaatsen?

Gemiddeld kost een airco laten plaatsen tussen de €500 en €1000, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de installatie.

Nadat je de beste airco voor jouw situatie hebt uitgekozen, moet deze geplaatst worden. Wat zijn de kosten voor een airco laten plaatsen? Hieronder vind je per type airco een prijsoverzicht.

Mobiele airco

Voor het plaatsen van een mobiele airco zijn geen installatiekosten.

Split airco

De installatiekosten voor een split airco zijn hoger dan die van een mobiele, aangezien deze airco’s een vaste installatie vereisen. De gemiddelde installatiekosten voor een split airco variëren tussen de €500 en €1000, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de installatie.

Monoblock

De installatiekosten voor een monoblock airco zijn vergelijkbaar met die van een split airco en variëren tussen de €500 en €1000. Het voordeel van een monoblock airco is dat deze eenvoudiger te installeren is dan een split airco, aangezien er geen buitenunit nodig is.

Plafondairco

De installatiekosten voor een plafondairco zijn over het algemeen hoger dan die van een split of monoblock airco, aangezien deze airco’s vaak op moeilijk bereikbare plaatsen geïnstalleerd worden. De gemiddelde installatiekosten voor een plafondairco variëren tussen de €1000 en €1500.

Raamairco

De installatiekosten voor een raamairco zijn over het algemeen lager dan die van andere airco’s, aangezien deze airco’s relatief eenvoudig te installeren zijn. De gemiddelde installatiekosten voor een raamairco variëren tussen de €50 en €150.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze kosten slechts een indicatie zijn en dat de daadwerkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de moeilijkheidsgraad van de installatie en de gekozen installateur. Het is daarom altijd aan te raden om offertes van verschillende installateurs te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Extra kosten bij aanschaf van een airco

Naast de aanschaf- en installatiekosten van de airco zelf zijn er ook nog enkele extra kosten waar je rekening mee moet houden:

Kosten van een buitenunit

Bij een split airco is er een buitenunit nodig die verbonden is met de binnenunit. De kosten van de buitenunit variëren afhankelijk van het merk en de grootte, maar gemiddeld zit de prijs tussen de €500 en €1000. Vaak zit deze al bij een standaard offerte inbegrepen.

Kosten van een binnenunit

Bij een split airco is er ook een binnenunit nodig die verbonden is met de buitenunit. De kosten van de binnenunit variëren afhankelijk van het merk en de grootte, maar gemiddeld is ligt prijs tussen de €500 en €1000. Ook zit een binnenunit vaak in de offerte inbegrepen, maar er kunnen ook extra binnenunits worden aangeschaft.

Onderhoudskosten

Om ervoor te zorgen dat de airco optimaal blijft functioneren, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. De kosten voor onderhoud kunnen variëren afhankelijk van het type airco en de gekozen onderhoudsdienst. Gemiddeld ligt de prijs voor airco onderhoud tussen de €50 en €200 per jaar.

Bijvullen van koudemiddel

Het kan voorkomen dat de airco na verloop van tijd bijgevuld moet worden met koudemiddel. De kosten hiervan variëren afhankelijk van het type airco en de hoeveelheid koudemiddel die nodig is.

Wat kost het bijvullen van een airco? Gemiddeld ligt de prijs voor een airco bijvullen tussen de €50 en €150.

Tips om te besparen op de kosten van een airco

Een airco kan een flinke investering zijn, maar er zijn manieren om te besparen op de kosten. Hier zijn enkele tips:

Kies een energiezuinige airco

Een airco met een hogere energie-efficiëntieklasse kan duurder zijn in aanschaf, maar kan op de lange termijn veel geld besparen op energiekosten. Kies daarom voor een airco met een A+ of A++ energielabel.

Vergelijk offertes

Het is verstandig om offertes van verschillende installateurs te vergelijken. Zo kun je eenvoudig besparen op de installatiekosten en mogelijk een betere deal krijgen. Ook de aanschafkosten kunnen per airco leverancier verschillen. Vraag dus sowieso meerdere offertes aan!

Regelmatig onderhoud

Door regelmatig onderhoud te plegen aan de airco, blijft deze optimaal functioneren. Zo voorkom je onnodige reparaties en hoge kosten. Ook kan regelmatig onderhoud de levensduur van de airco verlengen. Hierdoor bespaar je op lange termijn kosten.

Investeer in goede isolatie

Zorg ervoor dat jouw huis goed geïsoleerd is, zodat er geen koude lucht verloren gaat. Goede isolatie kan ervoor zorgen dat de airco minder hard hoeft te werken om de gewenste temperatuur te bereiken, waardoor je energiekosten bespaart. Bekijk tips voor goede isolatie op Milieucentraal.

Door deze tips te volgen, kun je de kosten van een airco aanzienlijk verminderen en genieten van een comfortabel binnenklimaat zonder een fortuin te hoeven uitgeven.

Conclusie

Een airco kan een geweldige toevoeging zijn aan voor thuis of kantoor, maar het is belangrijk om de kosten in overweging te nemen voordat je een aankoop doet. In dit artikel hebben we besproken wat de kosten zijn van verschillende soorten airco’s, welke factoren de kosten beïnvloeden en hoe je kunt besparen op de kosten.

Het is belangrijk om een goede afweging te maken tussen de kosten en de kwaliteit van de airco. Een goedkope airco kan op korte termijn aantrekkelijk lijken, maar kan op lange termijn duurder zijn vanwege hogere energiekosten en onderhoudskosten.

Daarom raden we aan om te investeren in een hoogwaardige airco van een gerenommeerd merk met een energiezuinige A+ of A++ energielabel en om te kiezen voor een professionele installatie en regelmatig onderhoud.

Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke airco het beste past bij jouw behoeften en budget.


Lees ook:

Plaats een reactie

0
Uw winkelwagen is leeg!

Het lijkt erop dat u nog geen artikelen aan uw winkelwagen heeft toegevoegd.

Blader door producten