Radiatorventilator kopen? Dé beste radiator ventilatoren van 2023

Radiatorventilator kopen 2022
Laatste update: 24 juni 2024 @ 15:25 uur

Radiatorventilator kopen? Dan ben je op zoek naar een manier om energiezuinig je huis te verwarmen. Doordat de ventilator de warme lucht van de radiator sneller verspreid, kan de CV-ketel sneller weer uit. Hiermee bespaar je energie! Is het een dure aanschaf? Welke is de beste radiator ventilator voor jou? Hoe moet je ‘m installeren? Dat én meer lees je hier.

Veel oplossingen om energie te besparen vragen om grote veranderingen in huis. Bijvoorbeeld omdat de gasketel vervangen moet worden door een warmtepomp. Dit soort aanpassingen zijn niet alleen arbeidsintensief, ook zijn het vaak dure veranderingen die soms best een aanslag kunnen zijn op je portemonnee.

Met een Speedcomfort radiator ventilator kun je op een relatief simpele en goedkope manier toch besparen op je gasverbruik. Daarbij maak je de investering zo groot als je zelf wilt. Lees hier:

Alvast veel plezier met jouw nieuwe radiatorventilator!


Beste radiatorventilator 2023: SpeedComfort

De beste radiatorventilator van 2023 is de SpeedComfort. Deze is het meest verkocht en het beste beoordeeld. Dit is de beste van dit jaar door de goede prijs/kwaliteit-verhouding.

Er zijn 4 verschillende versies van de Speedcomfort radiator ventilator: Trio, Duo, Mono en uitbreiding.

Welke je nodig hebt hangt af van jouw situatie:

  • Hoe groot is de ruimte die je gaat verwarmen?
  • Hoeveel radiatoren heb je?
  • Hoe lang zijn de radiatoren in jouw huis?

Allemaal zaken waar je rekening mee wilt houden! Meet je radiator op en bekijk welke set je nodig hebt:

Trio set: radiatoren langer dan 120 cm

Duo set: radiatoren van 75 cm tot 120 cm

Mono set: radiatoren tot 50 cm

Om je radiator op de juiste manier te voorzien van voldoende ventilators, kies je voor Speedcomfort radiatorventilators.

Deze zijn verkrijgbaar in drie modellen, namelijk een monoset met een ventilator voor een radiator tot 50 centimeter, een duoset, bestaande uit twee ventilatoren die je op een kachel van 75 tot 120 centimeter plaatst en een trioset met drie ventilators die geschikt zijn voor radiatoren langer dan 120 centimeter.

Het is belangrijk dat de ventilator, voor een optimaal resultaat, de hele lengte van je radiator bedekt. Meet vooraf goed op hoe lang je radiator is.

De Speedcomfort radioventilator is een Nederlands product en daarom kun je ervan uitgaan dat het systeem in vrijwel alle Nederlandse woningen kan worden toegepast.

Met de Speedcomfort radiatorventilator kun je gemiddeld 22% besparen op je gasverbruik.

Zeker als je ervan uitgaat dat je niet alleen de radiator minder lang aan hebt, maar ook dat je de temperatuur in de verwarmingsketel verlaagt. Bijvoorbeeld van 80 graden naar 60 graden.

Je kunt het aantal units dat je gebruikt op ieder gewenst moment uitbreiden.


Hoe werkt een radiator ventilator?

werking radiatorventilator in kachel

Een radiatorventilator is een compact apparaat. Dat moet ook wel, want je plaatst het op de radiator. De ventilator is een platte balk. Hij heeft de lengte en de breedte van de bovenkant van een gemiddelde radiator die iedereen in huis heeft.

In de radiatorventilator zitten een of meer ventilatoren die beginnen te draaien zodra er warmte bij de ingebouwde sensoren komt.

Op deze manier wordt de warme lucht de kamer in geblazen. Hierdoor krijg je eerder een behaaglijk gevoel dan wanneer de ruimte op de traditionele manier door de radiator wordt opgewarmd.

Je bevestigt de radiatorventilator met magneten op de radiator, zodat het geheel stevig vast zit. De ventilator kan zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van de verwarming bevestigd worden.

Installeer je een radiatorventilator, dan heb je er geen omkijken naar. De ventilators passen vrijwel op alle type radiatoren.

Je bevestigt ze dus eenvoudig dankzij de magneten die aan het apparaat zitten. Er zijn bovendien op de juiste plaatsen uitsparingen aangebracht, voor een goede aansluiting. De ventilatoren zijn voorzien van sensoren die reageren op de temperatuur van de verwarming.

Vanaf een temperatuur van 25 graden slaan ze aan, vanaf 33 graden slaat het systeem af. Let wel, dit is niet de omgevingstemperatuur, maar de temperatuur van de radiator zelf.

Gemiddeld wordt er 30 m3 lucht door de radiatorventilator verplaatst.

Voordelen

Eigenlijk kun je zeggen dat er alleen maar voordelen zijn aan het gebruik van een radiatorventilator. Je bespaart een hoop energie, in sommige gevallen tot wel 20% procent.

Zeker is dat je door de versnelde verplaatsing van de warmte die de radiator afgeeft, eerder een behaaglijk gevoel krijgt in de kamer. Dat draagt ertoe bij dat je de kachel eerder uit kunt zetten.

Of dat je de verwarming minder hoog kan instellen. De installatie is eenvoudig, er kunnen wel 20 units gekoppeld worden. Dat is ruim voldoende voor een gemiddelde woonkamer.

De ventilators werken op stroom, maar dat verbruik is zeer laag, zodat je ook hiermee niet voor hoge kosten komt te staan.

De radiatorventilator past op vrijwel alle radiatoren en is in verschillende lengtes verkrijgbaar. Dankzij de speciale temperatuursensor werkt het apparaat automatisch en daardoor efficiënt.

Je hoeft zelf niet in de gaten te houden of de ventilator in- of uitgeschakeld moet worden. Bij de ventilator krijg je een adapter en bijna 2 meter snoer om het apparaat op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten.

Er bestaat geen radiator ventilator zonder stroom.

Nadelen

Om stroom te besparen zul je een kleine investering moeten doen. Een radiatorventilator kost in verhouding een stuk minder dan andere alternatieven die op de markt beschikbaar zijn om je stookkosten te verminderen.

Toch ontkom je er niet aan om een bedrag van € 60,00 tot € 150,00 uit te geven voor een radiatorventilator.

Maar aan de andere kant, als je nagaat dat je dat bedrag na een jaar al terugverdiend hebt, dan is het zeker de moeite van het overwegen waard.

Een radiatorventilator kan tijdens het gebruik geluid maken doordat de ventilatoren ronddraaien. Dit is iets waar je even aan moet wennen. Maar gelukkig is dat alleen maar te horen als het apparaat ook werkelijk aanstaat.

En met de gedachte dat je hiermee een hoop energie en dus kosten bespaart, neem je dat achtergrondgeluid vast op de koop toe.


Radiatorventilator installeren: makkelijk of uitbesteden?

De installatie van de radiator-ventilator doe je eenvoudig zelf. Je kiest voor het bevestigen van de ventilator aan de boven- of onderzijde van de radiator. Houd daarbij in gedachten dat warmte stijgt.

Dus voor een optimale werking kun je best kiezen voor bevestiging aan de onderkant. Heb je meerdere radiatoren in de ruimte hangen, kies dan voor de grootste, omdat deze de meeste warmte produceert en je daar dus van profiteert met de ventilator.

Sluit de ventilator op het dichtsbijzijnde elektrische aansluitpunt aan en je kunt het apparaat direct in werking stellen. Desgewenst is het mogelijk om deze ventilators niet alleen op de radiator te installeren, maar ook op een convectorverwarming.


Hoeveel bespaar je met een radiatorventilator?

Doordat je de ruimte efficiënter kunt verwarmen, hoef je de verwarming minder lang, te laten branden. Bovendien merk je dat je de temperatuur minder hoog kunt instellen.

Dit betekent dat je gas kunt besparen. Hoeveel dat op jaarbasis is, is natuurlijk afhankelijk van de temperatuur die je in de kamer wilt hebben.

Met iedere graad dat je de verwarming lager kunt zetten, bespaar je al 7% aan energiekosten. Je kunt er dus op rekenen dat je met een radiatorventilator in huis tussen de 10% tot 15% minder aan stookkosten kunt betalen.

De reden hiervan is tweeledig. Een hele koude kamer warmt sneller op. Hierdoor kun je de kachel dus minder lang laten draaien totdat je de gewenste temperatuur hebt bereikt.

Ten tweede stel je de temperatuur van de thermostaat lager in doordat de lucht in de ruimte gemakkelijker verwarmd wordt. Je hebt namelijk eerder het gevoel dat het aangenaam warm in de ruimte is.

Om het in cijfers uit te drukken: een gemiddeld huishouden dat jaarlijks 1500 kuub aan gas verbruikt, volgens Essent, kan €100,00 tot €175,00 op jaarbasis aan gaskosten besparen.

TIP: Gebruik radiatorfolie

Veel radiatoren hangen tegen een buitenmuur aan. Als de muren niet goed of niet voldoende geïsoleerd zijn, loop je het risico dat een deel van de warmte die de radiator uitstraalt, verloren gaat. Dat is natuurlijk zonde en ook niet zo duurzaam. Om dit voorkomen, bevestig je radiatorfolie achter de verwarmingselementen. Dit scheelt al in de stookkosten. Plaats je daarbij ook nog eens een radiatorventilator, dan kun je warmte van de kachel nog efficiënter benutten. Het is dus een aanrader om ook radiatorfolie te plaatsen. Dit is geen grote investering, maar het levert zeker extra rendement op.

Hoeveel heb je er nodig?

Om te bepalen hoeveel ventilatoren je nodig hebt voor jouw woonkamer, bereken je de inhoud van de ruimte en dat deel je door het aantal kubieke meters lucht dat verplaatst wordt, namelijk 30. Dus stel dat je een ruimte van 120 m3 hebt, dan heb je 4 ventilatoren nodig. De radiatorventilator werkt op stroom maar het energieverbruik is erg laag. Dit zal uitkomen op nog geen euro op jaarbasis.

Nog niet overtuigd? Dan hebben we nog een andere simpele oplossing om te besparen (of je radiator helemaal niet meer hoeven te gebruiken!): infrarood verwarming! Hiermee kun je gemakkelijk jezelf een warm gevoel geven zonder gebruik van gas.

Daarnaast is er nog een andere keuze om binnen te verwarmen zonder gas. En dat is verwarmen met een airco! Hiermee gebruik je enkel stroom en is jouw kamer binnen 1 uur op temperatuur. De beste mobiele airco met verwarmingsfunctie is de Comfort Line Aircobreeze R290!


Veelgestelde vragen

Hoeveel radiatorventilatoren heb ik nodig?

Om het juiste aantal ventilatoren voor jouw woning te bepalen bereken je de inhoud van de ruimte en deel dit door het aantal kubieke meters lucht dat verplaatst wordt, namelijk 30. Dus stel dat je een ruimte van 120 m3 hebt, dan heb je 4 ventilatoren nodig.

Welke radiatorventilator is de beste?

De beste radiatorventilator is de SpeedComfort.

0
Uw winkelwagen is leeg!

Het lijkt erop dat u nog geen artikelen aan uw winkelwagen heeft toegevoegd.

Blader door producten