ventilator

Ventilator kopen?
Beste ventilatoren van 2020

Bij warm weer in ons land is een ventilator de oplossing voor de verkoeling die je zoekt. Wanneer je transpireert zorgt een ventilator ervoor dat de zweetdruppels sneller verdampen. Hierdoor heb je het een stuk koeler. Dit is geen airco!

Het kiezen van de beste ventilator van 2020 is nog al een uitdaging. Aangezien je veel verschillende soorten hebt, moet je allereerst hiertussen een keuze maken. Koop een staande, stille, tafel- of plafondventilator die bij jou past.

Op deze pagina vind je alles om een nieuwe ventilator te kopen. Daarnaast laten we je de beste ventilatoren van 2020 zien en de verschillende soorten. Alvast veel plezier en vooral verkoeling gewenst!

ventilator

De verschillende soorten ventilatoren van 2020

Er zijn een hoop verschillende soorten ventilatoren in 2020. Het draait allemaal om de plaats waar je jouw ventilator neer gaat zetten. Om de beste ventilator voor jouw situatie te vinden moet je kiezen tussen de verschillende type ventilatoren. Hieronder zie je een korte uitleg per soort. Zo weet je hierna zeker welke je wilt gaan kopen.

Tafel

tafelventilator

Een tafelventilator is klein van formaat. Hierdoor kun je ‘m eenvoudig op het bureau, je nachtkastje of tafel neerzetten. Ook is een tafelventilator redelijk simpel. Doordat deze klein van formaat is, kunnen er niet veel extra functies in het apparaat. Toch zijn deze zeer effectief. Wanneer het warm is buiten, wil je verkoeling.

Dat geeft een tafelventilator je zeker! Wel zijn er opties om te kiezen tussen verschillende merken en blaassnelheden. Ook kun je vaak de richting aanpassen waarin de tafelventilator blaast. Dit stel je simpel in via de knoppen op het apparaat. Vaak zijn dit de goedkoopste ventilatoren op de markt. Een grote ruimte kun je hier niet mee ventileren.

Toren

staande ventilator

Een torenventilator is het populairst. Met een staand model kun je eenvoudig de hoogte instellen. Hierdoor staat jouw blaasrichting altijd op de juiste hoogte. Een staande, zuilven- of statiefventilator betekend allemaal hetzelfde. Eenvoudige bediening, vaak via een afstandsbediening.

Staande ventilatoren hebben vaak een legio aan verschillende mogelijkheden. Denk aan timers, net zoals bij een mobiele airco. Daarnaast zijn ze van allerlei verschillende merken te bestellen. Zo heb je topkwaliteit (en prijs) van Dyson, of de stabiele kwaliteit van het Coolblue huismerk Fuave (en relatief goedkoop). Zo torenventilatoren er voor ieder budget.

Vloer

vloerventilator

Ook kun je de keuze maken om een vloerventilator te kopen. Een vloerventilator plaats je logischerwijs op de vloer. Je kunt ‘m ook vaak met een afstandsbediening. Een bekend merk is Stadler Form. Een grondmodel is de meest krachtige ventilator op de markt vandaag de dag.

Hierdoor is deze vorm van ventilatie geschikt voor grotere ruimtes en kamers. Met verschillende blaassnelheden kies je zelf de meest aangename verkoeling. Doordat deze krachtige ventilatoren de beste zijn op de markt, maken ze ook wel wat meer lawaai dan je gewend bent van een standaard ventilator.

Plafond

plafondventilator

Een plafondventilator is een verkoel systeem voor aan het plafond. Vaak zijn deze ventilatoren zeer stabiel en maken geen tot weinig geluid. Je kunt ‘m simpel uitzetten door aan een koord te trekken, op een knopje aan de muur te drukken of de afstandsbediening erbij te pakken.

Plafondventilatoren hebben draaiende bladen, waardoor je ‘m minimaal 2,3 meter boven de vloer moet hangen. Voor je eigen veiligheid! Ook moet de draagkracht van het punt waar je ‘m ophangt voldoende zijn: 100 kilogram op z’n minst. Vaak kom je een plafondventilator tegen op kantoor of in de slaapkamer.

De beste ventilator kopen voor jou – zo doe je dat!

beste ventilator kopen

Om de beste ventilator voor jou te kopen moet je een hoop dingen van dit product af weten. Er zijn veel verschillende én vooral belangrijke technische specificaties waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe ventilator. Daarom vertellen we je hieronder precies waarop je moet letten, zodat je de beste ventilator voor jou koopt!

Er zijn verschillende keuzes die je moet maken. Denk aan het geluidsniveau, het aantal watt of de kracht van de ventilator. Welke ruimte wil je verkoelen? Dat zijn allemaal vragen die je wilt beantwoorden. Wij helpen je hierbij. Kies hieronder uit één van de onderwerpen en scroll door naar dit onderwerp!

GeluidsniveauVerplaatsingRuimteIonisatieVerwarmingTimer

Het geluidsniveau: extra stil, stil of hoorbaar

Het geluidsniveau kunnen we onderscheiden in 3 verschillende categorieën. Deze categorieën zijn ingedeeld op basis van aantal decibel. Bekijk hieronder in de tabel de verschillende soorten geluidsniveaus van een ventilator.

DecibelVergelijkbaar metVentilator
49 dB of minderGefluister in een bibliotheekExtra stil
50 – 60 dBAchtergrondgeluid: telefoon, gesprekStil
61 dB of meerNormaal gesprek op ongeveer 1,5 meterHoorbaar

Verplaatsing: hoe sterk verplaatst de lucht?

Een ventilator is een turbomachine. Ze zorgen voor bewegingen in de lucht. De achterkant van het apparaat zuigt lucht op. Deze lucht wordt in een split-seconde verplaatst en versneld. Vervolgens blaast de ventilator deze aan de voorkant uit. Draait het blad sneller? Dan verplaatst de lucht zich sneller.

Hoe snel het blad draait is dus een oorzaak van de blaassnelheid van de lucht. Wil je dat jouw nieuwe ventilator altijd de juiste blaassnelheid heeft? Kies er dan één met verschillende standen. Zo kies je de snelheid die jij het fijnste vind.

Ruimte: welke ruimte heeft verkoeling nodig?

Wat voor soort ruimte je wilt verkoelen bepaalt welk type ventilator je nodig hebt. Wil je een hele grote ruimte wat verkoeling geven? Dan is het slim om een zelfdraaiende, of oscillerende ventilator te nemen. Denk nu niet: een ventilator draait altijd. Nee, het gaat hier om de draairichting van de ventilator. Staande ventilatoren en tafelventilatoren hebben vaak een horizontale draaifunctie. Ook kan het voorkomen dat deze verticaal is. Dan draait de machine van boven naar beneden.

Hierdoor verplaats je de luchtstroom met een perfecte verspreiding. Zo voorkom je dus, dat het apparaat naar enkel één kant gaat staan. Dit kan als gevolg hebben dat jouw spieren stijf worden. Let hier dus bij op (ook bij het ‘s nachts aan laten staan in de slaapkamer)!

Timer: tot hoe laat – of vanaf wanneer – stel jij ‘m in?

Er zijn er tegenwoordig een hoop: een ventilator met timer. Handig voor wanneer je snel weg moet, of vaak in de warme namiddag pas thuis komt. Een ventilator met een timer zorgt ervoor dat jij bepaalt wanneer het apparaat aan- of uitspringt. Zo kun je zelf instellen dat hij in de nacht uit moet, en aan vanaf 12.00 uur ‘s middags. Soms heb je ook een afstandsbediening. Dan kun je vaak de timer via de afstandsbediening instellen.

Ionisatie

De ionisatie functie is een unieke functie op een ventilator. Hiermee wordt de lucht in de kamer een stuk koeler én het verbeterd de luchtkwaliteit.

Hoe werkt het? Een elektrische lading wordt over (stof)deeltjes aangebracht. Hierdoor worden deze zwaarder en vallen ze. Dit verbeterd de luchtkwaliteit.

Verwarming

Sommige, wat luxere en duurdere ventilatoren, hebben een verwarmingsfunctie. Denk aan merken zoals de Dyson.

Hiermee kun je dus ook… verwarmen! Dit gebeurt met een heater, zo heb je in de winter ook profijt van je nieuwe aanwinst!