Airco buitenunit wegwerken? De 8 beste opties

Airco buitenunit wegwerken

Airco buitenunit wegwerken? Dan ben je waarschijnlijk klaar met het ontwerp van de lelijke buitenunit. De buitenunit van een split-airco is onaantrekkelijk. Bovendien kan het geluid storend zijn voor jou of je buren. Daarom vind je hier een complete gids met de 8 beste opties met voor- en nadelen om de buitenunit weg te werken.

Let op dat de buitenunit voldoende ruimte en luchtstroom nodig heeft om goed te functioneren. Het is belangrijk om te voorkomen dat de luchtstroom geblokkeerd wordt. Ook is het belangrijk om voldoende ventilatie voor de unit te garanderen om oververhitting te voorkomen.

Bij een monoblock airco heb je geen buitenunit, enkel een gat in de muur. Een mobiele airco heeft ook geen buitenunit, maar wel een afvoerslang.

Airco buitenunit wegwerken? De 8 beste opties

 1. Camouflagehek of -scherm
 2. Plaatsing op het dak
 3. Integreren in een muur- of raamkozijn
 4. Verbergen achter kunst of tuinmeubels
 5. Aanleggen van planten
 6. Zelf een ombouw maken
 7. Een omkast kopen
 8. Schilderen

1. Camouflagehek of -scherm

Een hek of scherm plaatsen om de buitenunit te verbergen is een slimme optie. Deze optie is relatief eenvoudig en kan worden aangepast aan de stijl van de omgeving. Ook hoef je je geen zorgen te maken over de luchtstroom, want het hek staat voor de buitenunit. Een ander voordeel van deze optie is dat de buitenunit hierdoor in de schaduw komt te staan.

2. Plaatsing op het dak

Als er voldoende ruimte op het dak is, kan de buitenunit daar worden geplaatst. Dit is een goede optie omdat de unit dan uit het zicht is en de efficiëntie niet wordt aangetast. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de unit veilig is bevestigd en voldoende bescherming heeft tegen het weer.

3. Integreren in een muur- of raamkozijn

De buitenunit kan in een muur of raamkozijn worden geplaatst en worden verborgen achter een op maat gemaakte ombouw. Dit zorgt voor een naadloze en aantrekkelijke oplossing, maar het kan kostbaar zijn om dit op maat te maken en vereist vaak professionele installatie.

4. Verbergen achter kunst of tuinmeubels

Dit is een eenvoudige en goedkope optie om de buitenunit te verbergen. Door het gebruik van kunst of tuinmeubilair is de buitenunit makkelijk te verbergen. Het is belangrijk om voldoende ventilatie te garanderen en de efficiëntie van de airco niet te belemmeren.

5. Aanleggen van planten

Planten kunnen worden gebruikt om de unit te verbergen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten niet te dicht bij de unit worden geplaatst en de luchtstroom niet belemmeren, zoals hieronder op de foto te zien is.

Struiken om buitenunit airco
Struiken om de buitenunit van airco

Kies bijvoorbeeld niet voor klimop op de buitenunit. Maar ga eerder voor een plant in een pot of een rijtje struiken die je ervoor zet.

6. Zelf een ombouw maken

Met een beetje creativiteit en handigheid kan je zelf een ombouw maken voor de buitenunit van je airco. Zo kan je het uiterlijk en de locatie van de ombouw volledig aanpassen aan je persoonlijke wensen en stijl. Kies bijvoorbeeld een houtsoort dat past bij jouw tuinmeubels.

Let hier wel op dat je de luchtstroom niet blokkeert. Zo werkt de airco minder goed.

7. Een omkast kopen

Een omkasting is een op maat gemaakte ombouw die professioneel wordt geïnstalleerd en kan worden aangepast aan de stijl van de tuin of muur. Het biedt een naadloze en aantrekkelijke oplossing om de buitenunit te verbergen.

8. Schilderen

Het schilderen van de buitenunit kan een snelle en eenvoudige manier zijn om de unit te verbergen en te zorgen dat deze beter in de omgeving past.

Het is belangrijk om verf te gebruiken die geschikt is voor het schilderen van metaal en dat niet de werking van de airco beïnvloedt.

Voor- en nadelen van elke optie

De voor- en nadelen van elke optie om de buitenunit van een airco weg te werken:

Gebruik van een camouflagehek of -scherm

 • Voordelen: een hek of scherm kan de buitenunit effectief verbergen en de esthetiek van de tuin verbeteren. Het is een relatief goedkope en eenvoudige optie.
 • Nadelen: de luchtstroom kan worden belemmerd, wat de efficiëntie van de airco kan verminderen. Het hek of scherm kan ook onderhoud vergen om het schoon en goed onderhouden te houden.

Plaatsen van de unit op het dak

 • Voordelen: de buitenunit is volledig verborgen en er is geen belemmering van de luchtstroom, wat de efficiëntie van de airco ten goede komt. Het dak kan ook worden gebruikt om extra opbergruimte te creëren.
 • Nadelen: het kan kostbaar zijn om de unit op het dak te installeren en het kan onderhoud vereisen om de unit veilig en goed onderhouden te houden. Ook is er vaak weinig schaduw, want de efficiëntie van de airco kan verminderen en het energieverbruik kan verhogen.

Integreren van de unit in een muur of raamkozijn

 • Voordelen: deze optie biedt een naadloze en aantrekkelijke oplossing om de buitenunit te verbergen en de efficiëntie van de airco te behouden.
 • Nadelen: deze optie kan kostbaar zijn om op maat te maken en professioneel te installeren. Onderhoud kan ook nodig zijn om de unit veilig en goed onderhouden te houden.

Verbergen van de unit achter een kunstwerk of tuinmeubilair

 • Voordelen: het is een eenvoudige en goedkope oplossing om de unit te verbergen.
 • Nadelen: het kan de luchtstroom belemmeren en de efficiëntie van de airco verminderen. Het is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie en veiligheid van de unit.

Aanleggen van planten

Aanleggen planten buitenunit airco wegwerken
Buitenunit airco weggewerkt met rozen
 • Voordelen: planten kunnen effectief worden gebruikt om de unit te verbergen en de esthetiek van de tuin te verbeteren. Het is een relatief goedkope optie.
 • Nadelen: planten kunnen de luchtstroom belemmeren en de efficiëntie van de airco verminderen. Het is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie en veiligheid van de unit, en om de planten regelmatig te verzorgen.

Zelf een ombouw maken

 • Voordelen: deze optie biedt volledige flexibiliteit en creatieve vrijheid om de buitenunit te verbergen en aan te passen aan de omgeving.
 • Nadelen: het vereist enige handigheid en tijd om zelf een ombouw te maken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de ombouw voldoende ventilatie biedt en veilig is voor de unit.

Omkast kopen

 • Voordelen: deze op maat gemaakte ombouw biedt een naadloze en aantrekkelijke oplossing om de buitenunit te verbergen. Het biedt ook voldoende ventilatie om de efficiëntie van de airco te behouden.
 • Nadelen: het kan duur zijn om een omkast op maat te laten maken en professioneel te installeren. Onderhoud kan ook nodig zijn om de omkasting goed onderhouden te houden en de luchtstroom niet te belemmeren.

Airco buitenunit schilderen

 • Voordelen: deze optie is eenvoudig en goedkoop om uit te voeren en kan de buitenunit effectief verbergen en aanpassen aan de omgeving.
 • Nadelen: het is belangrijk om speciale verf te gebruiken die geschikt is voor buitenmateriaal en de airco niet kan beschadigen. Het kan ook nodig zijn om de verf regelmatig bij te werken en ervoor te zorgen dat de luchtstroom niet wordt belemmerd.

Kortom, er zijn verschillende opties om de buitenunit van een airco weg te werken, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Het is belangrijk om rekening te houden met de werking van de airco en ervoor te zorgen dat de luchtstroom niet wordt belemmerd bij het kiezen van een oplossing.

Daarnaast spelen de kosten, onderhoud en het uiterlijk van de oplossing ook een belangrijke rol bij het maken van een keuze.

Tips voor het wegwerken van de buitenunit

Hier zijn enkele tips voor het wegwerken van de buitenunit:

Zorgen voor voldoende ventilatie

Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie voor de buitenunit om de efficiëntie van de airco te behouden en oververhitting te voorkomen.

Bij het plaatsen van een camouflagehek, scherm, omkasting of planten, moet ervoor gezorgd worden dat er voldoende luchtstroom is rond de unit.

Bij het integreren van de unit in een muur of raamkozijn, moet rekening gehouden worden met de luchtstroom door het creëren van openingen voor ventilatie.

Zorgen voor voldoende ruimte voor onderhoud en reparatie

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is voor onderhoud en reparatie van de buitenunit.

Bij het plaatsen van een camouflagehek, scherm, omkasting of planten, moet er voldoende ruimte zijn om gemakkelijk bij de buitenunit te kunnen.

Fout geplaatste struik voor buitenunit
Fout geplaatste struik voor buitenunit: zo moet het niet!

Bij het integreren van de unit in een muur of raamkozijn, moet ook rekening gehouden worden met gemakkelijke toegang tot de unit. Dit is vaak lastig, vraag hiervoor een professionele installateur.

Informatie over vergunningen en voorschriften

Het is belangrijk om de lokale voorschriften en vergunningen te controleren voordat je begint met het wegwerken van de buitenunit van een airco.

In sommige plaatsen zijn er specifieke regels en voorschriften die moeten worden nageleefd, zoals de afstand tussen de unit en de eigendomslijn of de maximale hoogte van het camouflagehek.

Door vooraf de voorschriften te raadplegen, voorkom je dat er problemen ontstaan bij het wegwerken van de buitenunit.

Conclusie: belangrijkste bij wegwerken van buitenunit

Concluderend is het belangrijk om bij airco buitenunit wegwerken rekening te houden met de efficiëntie.

Onvoldoende ventilatie of te weinig ruimte voor onderhoud en reparatie kan de prestaties van de airco beïnvloeden.

Daarnaast is het belangrijk om de lokale voorschriften te controleren voordat je begint met het wegwerken van de buitenunit.

Er zijn verschillende opties beschikbaar om de airco buitenunit weg te werken. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van ontwerp, impact op de efficiëntie van de airco, kosten en onderhoud.

Het is aan te raden om de beste optie voor jou te kiezen. Doe dit op basis van jouw situatie. Denk hierbij aan de beschikbare ruimte, de omgeving, het gewenste resultaat en jouw budget.

Overweeg bij het maken van een keuze altijd de invloed op de efficiëntie van de airco en zorg voor voldoende ventilatie en ruimte voor onderhoud en reparatie.


Lees ook:

Plaats een reactie

0
Uw winkelwagen is leeg!

Het lijkt erop dat u nog geen artikelen aan uw winkelwagen heeft toegevoegd.

Blader door producten