AEG AXP26U338CW Review & Test: is dit de testwinnaar?

AEG AXP26U338CW Review

Op zoek naar de AEG AXP26U338CW Chillflex Pro? Dit is het kleinere broertje van de Chillflex Pro serie. Dit model heeft verschillende typenummers; AEG AXP26U338CW en AXP26U338BW (ze zijn exact hetzelfde). Hoeveel geluid maakt deze AEG airco? En koelt dit model goed? Dat lees je hier!

Hier lees je mijn mening en vind je de testresultaten van de AEG AXP26U338CW Chillflex Pro.

Het koelvermogen is 9.000 BTU. Hiermee koel je een ruimte tot maximaal 26 m2. Bij een wat minder goede isolatie koel je een ruimte tot maximaal 17 m2.

Zoek je een apparaat voor een grotere ruimte? De grote broer van dit model is de AEG AXP35U538CW. Dezelfde functies, maar meer vermogen (12.000 BTU).

Ook dit model heeft een afvoerslang. Alle mobiele airco’s koelen met afvoerslang als uitlaat voor de warme lucht. Een mobiele airco zonder slang bestaat niet!

Het is helemaal niet lastig om de afdichtingskit te bevestigen. Ik gebruik voor alle ramen of deuren de HOOMEE universele raamafdichting.

Er zijn AEG’s in verschillende soorten en met verschillende functies. Dit model heeft functies die vrijwel alle airco’s hebben. Bijvoorbeeld thermostaat, ventilator en onvochtigingsfunctie.

Er ontbreekt enkel nog de verwarmingsfunctie, zoek je een model met verwarmingsfunctie bekijk dan mijn Comfortline airco review.


AEG AXP26U338CW Review: design en functies

De AEG AXP26U338CW scoort een 8.3 uit 10 in deze review, omdat deze snel koelt en weinig geluid maakt in vergelijking met andere mobiele airco’s.

Doordat er 9.000 BTU aan koelvermogen op zit is dit niet het sterkste model.

Er zijn verschillende serie- of modelnummers van deze AEG; AXP26U338CW en AXP26U338BW. Tussen deze modelnummers zit geen verschil, het nummer is enkel voor winkel of online-shop.

Bekijk de actuele prijs bij de verkopende webwinkels hieronder en doe de Chillflex Pro in jouw winkelwagen. Hieronder lees je de volledige review en test. Alvast veel verkoeling toegewenst!Videoreview

Bekijk hier mijn videoreview van de AEG Chillflex Pro serie!


Ontwerp, afmetingen en koelvermogen

De AEG AXP26U338BW heeft een mooi simplistisch ontwerp. Het bedieningspaneel heeft een luxe uitstraling vergeleken met de B-merken. Daarnaast is de afwerking vrijwel naadloos en alles handig overzichtelijk.

Design en bedieningspaneel

De AEG Chillflex Pro heeft een zwart bedieningspaneel en luchtuitlaat. De rest van het apparaat is wit. Ook de uitvoerslang is van de witte kleur.

Het bedieningspaneel vind je bovenaan het apparaat. Stel hiermee alles in! Of je nu wilt ventileren of ontvochtigen en koelen. Het kleine display in het midden van het apparaat geeft de temperatuur in de kamer weer.

AEG AXP26U338CW bedieningspaneel

Via de knoppen kun je de temperatuur zelf instellen. Vervolgens doet de AEG airco de rest voor je. Het zijn échte knoppen en geen aanraakgevoelige toetsen.

Afmeting en gewicht

Ook dit apparaat heeft een plastic behuizing. Met een gewicht van maar liefst 36,5 kilo is dit zeker geen lichte mobiele airco. Denk er dus aan wanneer je er een voor boven én beneden wilt gebruiken. Een tweede apparaat is dan het overwegen waard om de rug te sparen. Gelukkig zitten er wel handige wieltjes onder waardoor verplaatsen niet moeilijk is – zolang tillen maar niet te vaak hoeft.

De afmetingen van de AEG AXP26U338BW zijn 71 cm hoog, 47,6 cm breed en 38,5 cm diep.

Let erop dat de afvoerslang nog wel aan het apparaat moet worden bevestigd. Dit is enkel nodig bij ontvochtigen of koelen. Niet bij ventileren. Reken hiervoor minimaal 25 cm extra diepte bij het apparaat.

AEG AXP26U338BW zijkant foto

De afvoerslang zelf is 1,5 meter lang. Niet heel erg lang, maar dat draagt bij aan de efficiënte werking van de airco. De stroomkabel is ook 1,5 meter lang.

Aan de achterkant van het apparaat zitten de filters. Deze zitten zowel onder als bovenin. De bovenste filter kun je gemakkelijk openmaken. De onderste zit via een schroef bevestigd aan het apparaat. Later meer over de AEG AXP26U338CW filters schoonmaken.

Afstandsbediening en energiezuinigheid

Via de afstandsbediening bedien je deze mobiele airco tot ongeveer 8 meter vanaf het apparaat. Handig, want er zit geen mogelijkheid voor bediening via app op.

Op de afstandsbediening vind je alles wat je ook op het bedieningspaneel vind. Behalve de filter-reset knop

AEG afstandsbediening en energielabel

Deze AEG 9000 BTU heeft een energieklasse A. Hierdoor kost het gebruik van dit apparaat ongeveer € 5,40 per 24 uur koelen. Een extreem energiezuinige mobiele airco is het niet, toch gebruik je hem vaak enkel op de warmste dagen. Het EER (efficiëntie-ratio) is 2,6.


Functies en bediening

Deze AEG AXP26U338BW heeft zoals hierboven is getoond een makkelijk bedieningspaneel. Alle knoppen doen wat je van ze verwacht. Hieronder vertel ik je precies wat ze precies doen – en op welke manier. Zo weet je precies hoe deze AEG werkt!

Swing-functie

Met de Swing-functie kun je gemakkelijk de airco uitlaat op en neer laten bewegen. Zo verspreid de lucht zich geleidelijk in de ruimte.

Timer

Met de Timer functie kun je deze AEG AXP26U338CW automatisch laten opstarten of uitschakelen. Deze stel je in vanaf 30 minuten tot 10 uur – per half uur. Hierna stel je tot 24 uur in – per uur.

timer instellen foto

Klik op de timer toets en via de pijltjes kun je de tijd wijzigen. Klik nogmaals op de timer en vervolgens zal deze functie gaan starten. Op het display lees je hierna de temperatuur af door de ingebouwde thermostaat.

Slaapstand

Via de slaapstand bespaar je energie én wordt het geluidsniveau lager. Hierdoor kun je gemakkelijker naast dit apparaat slapen. Zodra deze in koelen of auto-stand staat kan de modus geselecteerd worden.

De temperatuur gaat in de slaapmodus 1 graden dalen in het eerste half uur. Daarna daalt de temperatuur opnieuw 1 graden in het tweede half uur. Deze temperatuur wordt 7 uur lang aangehouden. Vervolgens gaat de airco terug naar de ingestelde temperatuur en sluit slaapstand af.

Fan-modus

Met de Fan-modus heb je in principe enkel de ventilatorstand aan. Dus als je ‘m alleen voor ventileren gebruikt koop dan een ventilator.

Ventileer in 3 verschillende niveau’s; laag, middel of hoog. De afvoerslang hoeft niet te zijn aangesloten.

Auto-modus

Met dit programma start de automatische modus, waardoor automatisch koeling of ventilatie start. Dit is afhankelijk van de ingestelde temperatuur op de thermostaat.

Dry-modus

In de Dry-modus kun je de lucht drogen. Hierbij haalt de AEG AXP26U338CW het vocht uit de lucht en condenseert deze. Vervolgens wordt er droge lucht uitgeblazen, waardoor de luchtvochtigheid daalt. De klamme lucht in de kamer verdwijnt hierdoor en de gevoelstemperatuur daalt.


AEG AXP26U338CW test: is de AXP26U338CW het snelst?

In de AEG AXP26U338CW test vind je de testresultaten uit ons onderzoek. Is deze één van de snelste uit de mobiele airco test? Hier vind je de test op gebied van geluidsniveau en koelsnelheid. Dit zijn de belangrijkste aspecten op het gebied van efficiëntie. Iedereen wil tenslotte een stille en snelle airco.

De onderstaande test is uitgevoerd in een ruimte van 21 m2 en 67 m3. Ik voer alle tests uit in deze ruimte, voor een goed beeld op het gebied van prestatie.

Geluidsniveau: stabiel en lager dan aangegeven

Ook deze AXP26U338BW testte ik met de geluidsmeter. Hiervoor zette ik het apparaat op 1,5 meter afstand van de geluidsmeter en zette AEG op iedere modus.

Bekijk hieronder het geluidsniveau van de AEG airco in de tabel:.

ModusCoolDryFan
Hi58 dB56,3 dB52 dB
Med57,5 dBX49,6 dB
Low56,7 dBX46,2 dB

Het geluidsniveau is wat lager dan we op de doos en in de specificaties lezen. Zodra ik met de geluidsmeter direct naast de AEG ga staan, komt deze wel op 64 dB.

Zolang je niet direct naast deze mobiele airco ligt, zit of staat kun je rekenen op een lager geluidsniveau. Daarnaast is de modus zoals je in bovenstaande tabel kunt zien ook van invloed op het geluidsniveau.

Wanneer je de slaapmodus kiest is dit wellicht een goed apparaat voor op een (kleine) kamer. Zorg ervoor dat je er niet direct naast slaapt en ‘m niet op de hoogste stand hoeft te zetten.

Koelsnelheid: is dit dan een échte winnaar?

koelsnelheid test AEG AXP26U338CW

Voor de koelsnelheid test is er een ruimte gebruikt van 21 m2 of 67 m3. Hiervoor is de ruimte verwarmd naar 26 graden. Zoals je op de foto kunt zien heb ik de deurafdichting gebruikt van HOOMEE, zodat de ruimte goed is afgesloten. Ieder kwartier test ik de temperatuur om de koelsnelheid te vergelijken.

Vervolgens heb ik met 2 hygrometers de test uitgevoerd. Ook op het apparaat zit een thermostaat, dus ook hiervan is direct duidelijk of deze accuraat is.

Bekijk in de grafiek de koelsnelheid van de AEG AXP26U338CW naar verloop van tijd per kwartier:

(↔ Scroll om de gehele grafiek te bekijken! ↔)

In de onderstaande tabel vind je de koelsnelheid naar verloop per kwartier onder elkaar:

TesttijdTemperatuur
0 min26.0 °C
15 min23.4 °C
30 min22.1 °C
45 min21.2 °C
60 min20.7 °C
75 min20.5 °C
90 min20.4 °C

Zoals je kunt zien zijn de eerste 30 minuten het meest effectief. Dit zien we bij bijna alle mobiele airco’s.

De eerste en warmste graden koelen kunnen deze apparaten erg goed. Zodra je richting de 20 graden komt duurt het langer om te koelen. Dit is niet heel erg, want de ergste warmte is dan al uit de kamer!

We vergelijken deze AEG met zijn grote broer in dezelfde testomgeving:

Het is duidelijk te zien dat de krachtigste zijn werk op de lange termijn beter doet – wat logisch is. Want na 90 minuten testen zit de 12.000 BTU-variant op 20 graden en de 9.000 BTU variant op 20,4 graden.

Doordat deze AEG 9.000 BTU geschikt is voor een kamer tot ongeveer 26 m2 is de ruimte waarin we deze hebben getest goed geschikt voor dit apparaat. De grote broer is goed voor 42 m2, wat de ruimte wat minder goed maakt voor deze test.

Ik verwacht dat wanneer ik de 12.000 BTU-variant in een grotere kamer test, de lijn meer in de buurt van de AXP26U338CW komt en na 1,5 uur eindigt rond de 20,5 graden.

Het verschil in BTU merk je goed. Kies voor een grote ruimte (30 – 40 m2) niet voor de 9.000 BTU variant, want dan duurt het langer om de ruimte te koelen. Lees dan de test en review van de AEG AXP35U538CW.


Onderhoud en schoonmaken: waar op letten bij AEG AXP26U338CW

Goed onderhoud aan de AEG AXP26U338CW is belangrijk voor de levensduur van het apparaat. Ook heeft het effect op de prestatie. Hoe maak je de AEG AXP26U338BW schoon en wat is er nodig? Hieronder vertel ik je exact waar je op moet letten en wat er gedaan moeten worden. En misschien belangrijker: wanneer!

1. Condensbak legen

Het legen van de condensbak moet ééns per dag. Tijdens het gebruiken van de auto- of droogmodus onttrekt de airco vocht aan de lucht. Dit wordt opgevangen in de condensbak. De droge lucht wordt de kamer ingeblazen. Maar hoe leeg je de condensbak?

Condensbak legen

Neem de bijbehorende slang en schroef de bovenste dop los. Vervolgens is het enige wat je te doen staat de slang op het uiteinde te bevestigen. Vergeet niet een emmertje onder het andere uiteinde te zetten, want er komt water uit!

2. Filters schoonmaken

Het schoonmaken van de filters is iets wat het beste om de twee weken gedaan kan worden. Zo blijft de filter mooi schoon en wordt het apparaat niet minder efficiënt.

Haal de luchtfilters van de airco af. Boven én onder. Dit zijn de schoon te maken filters. Onderstaande foto laat de achterkant zien zonder de bovenste filter. Voor de onderste is een schroevendraaier nodig:

Foto's schoonmaken AEG 9000 BTU

De filter kan met gewoon warm water schoongemaakt worden. Een nog handigere manier is om een stofzuiger te gebruiken. Zorg ervoor dat wanneer je de filters met water reinigt ze goed droog zijn voordat je ze terugplaatst.

3. Opslaan voor de wintertijd

Om deze AEG goed de winter door te helpen is het belangrijk ook de onderste uitlaat leeg te maken. Eerst haal je het condenswater uit de airco (stap 1) en vervolgens maak je de filters goed schoon (stap 2). Vervolgens is het tijd voor de laatste stap; het leegmaken van de afvoeruitlaat.

Hieronder op de foto staat aangegeven waar deze uitlaat zich bevind:

afvoeruitlaat onderhouden AEG AXP26U338BW

Zodra je de machine naar voren kantelt weet je zeker dat al het water eruit is. Hierdoor ontstaat er geen vorst in het apparaat. Hierna ben je klaar om hem voor de winter op te slaan. Zet hem in een droge ruimte uit direct zonlicht.


AEG AXP26U338BW Review: conclusie

De AEG AXP26U338BW is beoordeeld met een 8,3 uit 10. Met 102 reviews is dit de beste mobiele airco voor een kleine kamer tot 26 m2. Dit door de goede kwaliteit, snelle koelsnelheid en relatief lage prijs in verhouding met andere A-merken airconditioners.

Het design van deze is hetzelfde als de grote broer heeft. Toch heb ik het idee dat deze iets smaller is qua vorm (niet afmetingen), maar dat kan door de 9000 BTU in plaats van 12000.

Ook op deze mobiele airco zit geen verwarmingsfunctie. Hierdoor is enkel koelen, ontvochtigen en ventileren mogelijk. Daarnaast zit er geen WiFi-functie op, zodat je hem bestuurt via de mobiele telefoon.

Wel krijg je een handige afstandsbediening die goed werkt meegeleverd. Er zit standaard geen raamafdichtingkit bij, dus koop een losse erbij.

De prijs is vergeleken met andere A-merken erg gunstig. Bekijk bijvoorbeeld de prijs van een DeLonghi airco. Hier is de prijs vanaf 799,-, terwijl deze AEG te koop is voor 549,-.

Hieronder bekijk je de actuele prijzen per webwinkel. Klik door naar de winkel die jij wilt en doe de AEG AXP26U338BW in je winkelmand. Ik ben er vrij zeker van dat je er geen spijt van gaat hebben – en zeker niet tijdens de heetste zomerdagen!Veelgestelde vragen

Hoe koelt de AEG AXP26U338CW?

De AEG AXP26U338CW koelt erg goed. Hij is vergelijkbaar met de beste van dit jaar, maar met minder vermogen. Hierdoor is dit dé opvolger voor in een kleinere ruimte. Lees de koelsnelheid test hier!

Wat is het geluidsniveau van de AEG AXP26U338BW?

Het geluidsniveau verschilt per modus en stand. Standaard naast het apparaat is het geluidsniveau 64 dB. Ga je er iets vanaf staan, scheelt dit al een hoop. Benieuwd hoeveel? Bekijk de test.

Wat kost de AEG AXP26U338CW?

De AEG AXP26U338CW kost ongeveer 549,-. Er zijn verschillende prijzen bij verschillende webwinkels. Bekijk hier welke precies en lees mijn conclusie.


Lees ook:

12 gedachten over “AEG AXP26U338CW Review & Test: is dit de testwinnaar?”

 1. Duidelijke taal, overduidelijk kennis van zaken.

  Gooi je handleiding maar bij het oud papier, alles wat je moet weten en kan weten over deze mobiele airco staat hier helder beschreven.

  Bedankt voor de uitgebreide review!

  Beantwoorden
  • Heb deze airco een week gebruikt en de chemische lucht van de materialen van de airco laat mijn hele kamer stinken. Na een week teruggestuurd en ook een nieuwe weer gehad maar hetzelfde probleem. Mischien werkt mijn neus te goed maar dergelijke chemische deeltjes wil ik niet in mijn huis. Koele lucht zeker maar fris en zuiver zeker niet.

   Beantwoorden
   • Hi Johan, vervelend dat je last hebt van vervelende geurtjes!

    De onaangename geur van de airconditioning wordt veroorzaakt door de groei van bacteria op het rooster van de verdamper. De airco verwijdert vocht uit de lucht en het vocht stroomt langs de verdamper en wordt via de afvoer naar buiten afgevoerd. De combinatie van vocht en temperatuurverschillen creëert een ideale omgeving voor de groei van bacteriën op de verdamper.

    In de meeste gevallen ruikt een stinkende airco naar zweet, vergelijkbaar met de geur van de voeten van een sporter. Deze geur kan ontstaan doordat de airconditioning verstopt is of simpelweg vuil van binnen is.

    Herken je dit?

    Beantwoorden
 2. Wat een duidelijk site dit, echt top!
  Ik zat nog met de vraag of je de slang gewoon aan de condensafvoer aangesloten kan laten? Dan loopt het water gelijk weg in een emmer bijvoorbeeld zonder dat je elke dag de bak moet legen en hij wellicht stopt met werken.

  Beantwoorden
  • Hi Ruud,

   Bedankt voor je reactie!

   Je kunt ‘m in principe aangesloten laten. De airco zal dan nog gewoon goed werken. Slimme oplossing!

   Beantwoorden
 3. Hi,

  What is the noise in sleep mode please ?
  You said it for the LG and Delonghi but not this one.

  So I’m curious since it’s a deciding factor.

  Thanks

  Great site, very useful. Thank you.

  Beantwoorden
  • Hi!

   Thanks for your response. Happy to hear that you find our website useful!

   The noise in sleep mode is around 56 dB. This may vary when the portable AC is activating the compressor to cool the room. If the room is already cooled, it’s around 53 – 56 dB.

   Beantwoorden
  • Hi Emmy,

   Dit hoeft alleen bij een defect. Doet de airco het minder goed? Maak de filters goed schoon en controleer de afvoerslang. Anders is er wellicht een lek, maar verversen hoeft niet. Bijvullen enkel als er een defect is!

   Beantwoorden
 4. Hi Nigel,

  Mijn airco AEG AXP26U338CW koelt niet meer. Alle opties doen het, echter blaast de airco geen koude lucht. De airco is al een tijdje oud dus en valt niet meer onder de garantie. Weet jij een bedrijf die reparaties uitvoert aan mobiele airco’s? Alvast bedankt voor je reactie

  Beantwoorden
  • Hoi Thijs,

   Vervelend dat jouw AEG Chillflex het niet meer doet.

   Als je de offerte knop bovenaan de website gebruikt, kun je kiezen voor airco reparatie. Je ontvangt dan 3 lokale offertes.

   Groet,
   Nigel

   Beantwoorden
 5. Ik heb momenteel een Delonghi 92EL Silent. Deze voert het condenswater af met de luchtafvoer: zeer handig. Welke goede A+ of A++ mobiele airco’s met hogere capaciteit doen dit ook?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

0
Uw winkelwagen is leeg!

Het lijkt erop dat u nog geen artikelen aan uw winkelwagen heeft toegevoegd.

Blader door producten