Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Infographic hoeveel stroom verbruikt een airco

Hoeveel stroom verbruikt een airco? Airco’s worden steeds populairder in huizen, kantoren en openbare ruimtes. Het biedt ons koeling en comfort tijdens de warme zomermaanden. Maar het gebruik van een airco kan ook leiden tot een hoge energierekening.

Het begrijpen van het stroomverbruik van een airco is belangrijk voor behoud van het milieu. Ook om jouw energierekening te verminderen. Daarnaast kan het je helpen om de beste airco voor jou te kopen.

Hier lees je alles over de factoren die het stroomverbruik van een airco bepalen en het gemiddelde stroomverbruik van verschillende soorten airco’s. Ook vind je informatie over hoe de stroomkosten van een airco berekenen. Tot slot vind je enkele tips om het stroomverbruik van een airco te verminderen.

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Een airco verbruikt 1 kWh stroom per uur, afhankelijk van het type, de capaciteit en de energieklasse. Dit kost gemiddeld 8 kWh voor 8 uur gebruik, vermenigvuldigd met € 0,53 per kWh komt dit op € 4,24 per dag en € 394,32 per zomer.

De stroomkosten zijn berekend over de gemiddelde prijs van 1 kWh (april 2023). De zomer 2023 duurt 93 dagen.

Split-units vs Mobiele Airco

Een split-unit airco is een vast geïnstalleerde airco met een buiten- en binnenunit. Zo’n vaste airco verbruikt minder stroom dan een mobiele airco met hetzelfde koelvermogen, omdat het ontwerp efficiënter is.

Een split-unit airco bestaat uit een binnen- en buitenunit die met elkaar verbonden zijn door middel van een koelvloeistofleiding. De buitenunit is geoptimaliseerd voor het afvoeren van warme lucht, terwijl de binnenunit is geoptimaliseerd voor het koelen van de ruimte. Dit ontwerp is een gesloten koelsysteem, waardoor er minder energie verloren gaat in vergelijking met een mobiele airco.

Mobiele airco’s hebben slechts één unit en moeten de warme lucht via een afvoerslang naar buiten afvoeren. Want een mobiele airco zonder slang werkt niet efficiënt. Het gebruik van de afvoerslang kan leiden tot energieverlies en een verhoogd stroomverbruik.

Hoeveel stroom verbruikt mobiele airco

Bovendien hebben mobiele airco’s vaak een hogere ventilatorsnelheid en een minder geavanceerd koelsysteem dan split-unit airco’s. Ook dit kan leiden tot een hoger stroomverbruik. Het is bij een mobiele airco ook niet raadzaam om de afvoerslang te verlengen, om zo stroomkosten te besparen.

Multi-Split vs Single-Split systeem

Een multi-split systeem met 2 of 3 binnenunits verbruikt gemiddeld 1,65 kWh stroom per uur. Dit komt neer op € 6,99 per dag en € 650,63 per zomer (uitgaande van € 0,53 per kWh en 93 dagen zomer).

Wat een multi-split airco aan stroom verbruikt verschilt van een single-split systeem. Bij een single-split systeem is er enkel één binnenunit. Een multi-split systeem heeft meerdere binnenunits, waardoor het stroomverbruik stijgt.

Wat bepaalt hoeveel stroom een airco verbruikt?

Het stroomverbruik van een airco wordt beïnvloed door verschillende factoren. Denk aan het type airco, de capaciteit, de energieklasse, de duur van het gebruik en de temperatuurinstelling.

Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen en gebruiken van een airco om onnodig stroomverbruik en energiekosten te voorkomen.

Soort airco

Het type airco is van invloed op het stroomverbruik. Een split-unit airco bestaat uit een binnenunit die de lucht koelt of verwarmt en een buitenunit die warmte afvoert of aantrekt. Een mobiele airco daarentegen, gebruikt een enkele unit die de lucht koelt of verwarmt en warmte afvoert via een slang die uit het raam hangt.

Een split-unit airco kan energiezuiniger zijn dan een mobiele airco. Dit omdat deze efficiënter is in het koelen of verwarmen van grote ruimtes. Ook verliest dit type minder energie door de warmteafvoer van de buitenunit. Een mobiele airco verbruikt meer energie omdat de warmteafvoer minder efficiënt is.

Capaciteit

De capaciteit van een airco wordt uitgedrukt in kilowatt of BTU en bepaalt hoeveel energie de airco verbruikt om een bepaalde ruimte te koelen of te verwarmen. Een airco met een hogere capaciteit verbruikt meer energie dan een airco met een lagere capaciteit.

Hoeveel BTU heb jij nodig? Bekijk hoe BTU berekenen.

Een voorbeeld van hoe capaciteit het stroomverbruik van een airco beïnvloedt:

Een 2 kW airco verbruikt minder energie dan een 5 kW airco. Ditzelfde geldt voor een mobiele airco met 7000 BTU of een airco met 18000 BTU. Het is dus belangrijk om de juiste capaciteit te kiezen voor de grootte van de ruimte die gekoeld of verwarmd moet worden.

Energieklasse

De energie-efficiëntieklasse van een airco geeft aan hoe efficiënt de airco is in het omzetten van elektriciteit in koeling of verwarming. Een airco met een hogere energie-efficiëntieklasse verbruikt minder stroom dan een airco met een lagere energie-efficiëntieklasse.

Energieklasse beïnvloedt het stroomverbruik van een airco. Een airco met een energieklasse A++ verbruikt minder energie dan een airco met energieklasse B. Logisch toch? Het is belangrijk om een airco te kiezen met een zo hoog mogelijke energieklasse om het stroomverbruik te verminderen.

Duur van het gebruik

Hoe langer de airco aan staat, hoe meer stroom er wordt verbruikt. Het is belangrijk om de airco alleen te gebruiken wanneer dat nodig is.

Als de temperatuur buiten koel genoeg is, kan het uitzetten van de airco energie besparen. Schakel de airco uit wanneer niemand thuis is om onnodig stroomverbruik te voorkomen.

Temperatuurinstelling

De temperatuurinstelling is ook van invloed op het stroomverbruik. Hoe lager de temperatuur is ingesteld, hoe meer energie de airco verbruikt om de ruimte te koelen. Het is daarom belangrijk om de temperatuur niet te laag in te stellen.

Het verlagen van de temperatuur van 23°C naar 20°C kan het stroomverbruik met ongeveer 10% verhogen. Het is dus belangrijk om de temperatuurinstelling aan te passen naar een zo hoog mogelijke stand die aangenaam genoeg is. Maar niet dat er te veel energie wordt verbruikt.

Tips voor verminderen van stroomverbruik airco

Heb je al een airco in huis? Hieronder vind je tips voor het verminderen van het stroomverbruik van de airco. Wanneer je nog geen airco hebt, kies er dan een met goede energieklasse.

Neem deze tips in overweging om energie te besparen en de levensduur van de airco te verlengen en de kosten van reparaties te verminderen.

Onderhoud van de airco

Een goed onderhouden airco kan het stroomverbruik verminderen en de efficiëntie van de airco verbeteren. Zorg ervoor dat de luchtfilters regelmatig worden schoongemaakt of vervangen. Dit omdat vuile filters de luchtstroom belemmeren. Ook zal de airco harder moeten werken om de ruimte te koelen. Zorg ervoor dat de condensor en verdampingsunit regelmatig worden schoongemaakt om ervoor te zorgen dat de airco optimaal functioneert.

Correct gebruik van de airco

Het correct gebruiken van de airco kan ook helpen om het stroomverbruik te verminderen. Hier zijn een paar tips:

  • Gebruik de airco alleen wanneer dat nodig is en schakel deze uit wanneer de ruimte voldoende is gekoeld.
  • Stel de temperatuur niet te laag in.
  • Sluit de ramen en deuren van de ruimte tijdens het gebruik. Dit om te voorkomen dat koele lucht ontsnapt en warme lucht binnenkomt.
  • Gebruik de airco niet op volle capaciteit als er bijvoorbeeld maar één persoon in de ruimte is.

Alternatieven voor airconditioning

Vind je een airco te duur in aanschaf en gebruik? Dat kan. Er zijn ook alternatieven voor airconditioning die helpen het stroomverbruik te beperken:

  • Gebruik van ventilatoren: Ventilatoren circuleren de lucht en kunnen helpen om de ruimte koeler aan te laten voelen. Bekijk de beste ventilator.
  • Gebruik van zonwering: Zonwering kan helpen om de zon buiten te houden en de temperatuur in de ruimte te verminderen.
  • Isolatie van de ruimte: isoleren kan helpen om warmte buiten te houden.
  • Gebruik een luchtkoeler: een aircooler verbruikt minder energie dan een airco. Bekijk de beste aircooler.

Zonnepanelen en een airco

Als je je huis wilt verkoelen met een airco, dan kun je het beste de airco inschakelen als je zonnepanelen groene energie opwekken. Op die manier kun je de zelf opgewekte stroom direct gebruiken voor je airco, waardoor het verbruik minder invloed heeft op je energierekening.

Veelgestelde vragen

Wat verbruikt een airco per uur?

Een airco verbruikt 1 kWh stroom per uur. Afhankelijk van het type, de capaciteit en de energieklasse. Met de actuele stroomprijs van € 0,53 per kWh kost een airco € 0,53 aan stroom per uur.

Wat verbruikt een airco per jaar?

Het stroomverbruik van een airco per jaar hangt af van verschillende factoren. Denk aan het type airco, de capaciteit, de energie-efficiëntieklasse, de temperatuurinstellingen en het gebruik. Om het stroomverbruik per jaar te berekenen, vermenigvuldig je het dagelijkse gebruik van de airco met het wattage van de airco. Dit vermenigvuldig je met het aantal dagen dat de airco per jaar wordt gebruikt.

Hoeveel stroom verbruikt een airco bij verwarmen?

Het stroomverbruik van een airco bij verwarmen is afhankelijk van het type en de capaciteit van de airco, de energieklasse en de temperatuurinstellingen. Over het algemeen verbruiken airco’s bij het verwarmen meer stroom dan bij het koelen. Een vuistregel is dat een airco bij verwarmen ongeveer 20% tot 30% meer stroom verbruikt dan bij koelen. Dit komt omdat bij het verwarmen de airco warmte produceert in plaats van warmte af te voeren zoals bij het koelen. Het produceren van warmte kost meer energie dan het afvoeren van warmte.

Hoeveel watt verbruikt een airco?

Het wattage (of het stroomverbruik) van een airco hangt af van verschillende factoren. Denk aan het type airco, de capaciteit, de energieklasse en de temperatuurinstellingen. Over het algemeen varieert het wattage van airco’s van ongeveer 500 watt tot meer dan 3000 watt. Dit is afhankelijk van het type en de capaciteit.

Hoeveel stroom verbruikt een 5 kW airco?

Het stroomverbruik van een 5 kW airco is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals het type airco, de energieklasse, de temperatuurinstellingen en het gebruik. Over het algemeen verbruikt een airco met een capaciteit van 5 kW gemiddeld ongeveer 1200-2000 watt per uur bij normaal gebruik.


Lees ook:

Plaats een reactie

0
Uw winkelwagen is leeg!

Het lijkt erop dat u nog geen artikelen aan uw winkelwagen heeft toegevoegd.

Blader door producten