Mobiele airco zonder slang?
Beste opties zonder afvoer (2020)

Van plan om een mobiele airco zonder slang naar buiten te kopen? Een buis of afvoer is niet heel praktisch. Toch is er wel een oplossing om het raam af te sluiten: raamafdichting.

De vraag of een mobiele airco zonder slang bestaat komt voor op verschillende fora. Zowel Klusidee, BNNvara, FOK en Belgiumdigital hebben dezelfde vraag: wat is de beste mobiele airco zonder slang?

Ten eerste zijn er split units. Hiervoor is een monteur nodig en deze zijn vaak erg prijzig. Het zijn vaste airconditioners met een groot systeem aan de buitenkant van het huis. Een monoblock airco heeft een gat in de muur naar buiten. Hiermee is een afvoerslang wel slechts een pijpje in de muur. Dit moet met diamantboor worden gedaan, dus niet zo handig.

Warmte moet kunnen worden afgevoerd. Daarom is een mobiele airco áltijd met slang. Anders werkt het niet. Een ventilator is altijd zonder slang. Ook bijvoorbeeld een Dyson luchtkoeler. Bekijk de tabel voor de mogelijkheden met of zonder afvoerslang.

Laatste update: 5 augustus 2020

airco zonder afvoerslang
SoortMet / zonder slang
Mobiele aircomet slang
Monoblock aircomet slang of afvoerbuis
Aircoolerzonder slang
Ventilatorzonder slang
Split-unit aircomet slang

Beste mobiele airco zonder slang 2020

beste mobiele airco zonder slang

De beste mobiele airco zonder slang is de Evolar EVO-ES9000. Deze is het beste verkocht en het best beoordeeld en scoort een 3.1 uit 5. Er is geen afvoerslang nodig. De Evolar EVO-ES9000 is een watergekoelde mobiele airco en kan 8 uur achter elkaar koelen.

Hoe werkt het?

Na de 8 uur moet de airconditioning 2 tot 3 uur afkoelen. Het kan zijn dat de Evolar minder lang koelt. Dit ligt aan omgevingstemperatuur, watertemperatuur en de gewenste temperatuur. De EVO-ES9000 heeft een watertank van 37 liter. Het water wordt gekoeld tot -6 graden. De warme lucht wordt afgekoeld en terug de kamer in geblazen. Op deze manier koelt de airco zonder buis of slang naar buiten de lucht.

Het water verversen is nodig ééns per seizoen. Daarnaast zit er een wasmachine slang bij en verloopstukjes. Zo kan het apparaat via iedere kraan worden gevuld.

Niet alleen kan de Evolar de kamer verkoelen. Hij kan ook verwarmen. En daarnaast beschikt dit apparaat over een ontvochtigingsfunctie. Zo heb je er echt het hele jaar plezier van. De luchtvochtigheid in huis regelen, in de winter verwarmen en in de zomer koelen.

Instructievideo

Hierboven bekijk je de instructievideo van de Evolar EVO-ES9000.
Evolar EVO-ES9000

Beste alternatieven mobiele airco zonder afvoer

Het beste alternatief voor een airco zonder slang is een ventilator of luchtkoeler. Hiermee koel je de ruimte tot maximaal 3 graden.

Met een mobiele airco met slang koel je de ruimte tot een temperatuur die je zelf instelt. Bijvoorbeeld 10 graden minder. En dat kan best prettig zijn gedurende een hittegolf.

Zo zie je hiernaast een aantal alternatieven, maar ook een aantal mobiele airco’s met afvoerslang.

Alvast veel verkoeling gewenst!

Alternatieven airco met slang en zonder
1. Fuave ACB07K01 (met slang)
2. DeLonghi PAC N82 (met afvoerslang)
3. Tristar AC-5474 (met slang)
4. Domo DO156A (zonder slang)
5. Fuave VV3010 Chrome (zonder slang)

Fuave ACB07K01

1. Fuave ACB07K01

De Fuave ACB07K01 is de goedkoopste mobiele airco van Coolblue. Daarnaast is het Coolblue’s huismerk airco. Met dit apparaat koel je een ruimte tot 20 m2. Daarnaast is dit dé keuze voor een kleine ruimte. Waarom?

De raamafdichting zit hierbij standaard meegeleverd. Net zoals bij alle apparaten van Coolblue’s huismerk. Ook zit er standaard 3 jaar garantie op jouw apparaat. Een jaartje langer dan bij de rest van de airco’s op de markt. Handig meegenomen, want het is alsnog een flinke aankoop.

Met een timer gaat de verrijdbare airco na een bepaalde tijd automatisch uit. Er zit geen nachtmodus op. Wel profiteer je van een thermostaatfunctie. Deze stel je zelf in op het aantal graden dat de kamer moet blijven.

Je kunt ‘m gemakkelijk bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Daarnaast kun je ook de blaasrichting (handmatig) aanpassen.

DeLonghi PAC N82 ECO

2. DeLonghi PAC N82 ECO

De DeLonghi PAC N82 ECO is niet zoals de nummer 1 hierboven nieuw in 2020. Deze PAC N82 is een kwalitatief goed product met een minder hoog koelvermogen dan hierboven. Met 9400 BTU is dit een prima apparaat voor ruimtes tot 30 m² bij lage warmtelasten. Een slecht geïsoleerde ruimte kun je tot maximaal 25 m² koelen met deze DeLonghi airco.

Hier zit een afstandsbediening, natuurlijk de handleiding (pdf) en afvoerslang meegeleverd. Helaas zit er geen raamafdichting kit bij. Deze moet je er dus nog los bij kopen.

Ook deze heeft een timer en nachtmodus. Hiermee stel je dus in wanneer hij uit moet gaan of wat minder geluid moet gaan maken. Ook zit er een thermostaat op. Hiermee stel je zelf eenvoudig de juiste temperatuur in. Bedien ‘m vanuit de stoel met de afstandsbediening of via het display op de airco.

De uitblaas richting is niet verstelbaar. Ook kun je ‘m niet bedienen via de app. Met 63 dB is deze iets stiller dan de eerste die we benoemde.

Tristar AC-5477

3. Tristar AC-5474

De Tristar AC-5477 is de best verkochte van 2019 via bol.com. Helaas is deze op dit moment uitverkocht. Daarom kijken we naar de Tristar AC-5474. Met deze Tristar haal je een airco met een koelvermogen van 5000 BTU in huis. Niet veel maar genoeg voor een kleine kamer van maximaal 17 m².

Een ander voordeel: bij Amazon is deze te koop voor € 292,- op het moment van schrijven. Maar dan met 10.000 BTU. Hiermee koel je dus een veel grotere ruimte. Van ongeveer 30 m2.

Je krijgt ook hierbij 2 jaar standaard fabrieksgarantie. Daarnaast beschikt deze over een timer en afstandsbediening. Iets van geluid maakt dit apparaat wel. Met 65 dB haal je een kwalitatief goed product met redelijk luid geluidsniveau in huis.

Doordat er een thermostaat op zit kun je de temperatuur zelf instellen. Stel dit in van 16⁰C tot 31⁰C. Ook is deze te gebruiken als ventilator.

Met 3,7 van de 5 sterren uit 11 reviews is dit een van de betere airco’s van Bol.com.

Domo DO156A

4. Domo DO156A

Met de Domo DO156A aircooler haal je een mobiele aircooler zonder buis in huis. Dit is geen airco. Let op hiermee. Zo hoef je dus niet te verwachten dat het apparaat jouw huis van 31 graden naar 26 gaat halen. Waarschijnlijk kom je net 2 graden lager. Dus voor een fijn briesje of een tikkeltje minder warm is dit een goede oplossing.

Een luchtkoeler werkt anders dan een mobiele airco. Deze heeft namelijk geen koelvloeistof. De aircooler laat lucht langs water gaan, waardoor de lucht een kléin beetje afkoelt. Hiermee heb je dus net wat meer dan met een klassieke ventilator.

Er zit een afstandsbediening meegeleverd. Daarnaast vind je een timer functie op het apparaat. Hiermee stel je zelf gemakkelijk in tot wanneer jouw luchtkoeler moet koelen.

Deze Domo is de best verkochte aircooler van Coolblue. Dus weer er snel bij want voor je het weet zijn ze weer op!

Fuave VV3010 Chrome

5. Fuave VV3010 Chrome

Met de Fuave VV3010 Chrome vloerventilator zet je jouw verkoeling overal neer. Doordat je de ventilator niet horizontaal, maar verticaal kunt bewegen richt je ‘m gemakkelijk overal naartoe. Staat de vloerventilator naar jouw mening te laag? Dan mag je ‘m best op tafel zetten.

Er zitten 3 verschillende snelheden op. Bij de hoogste snelheid koel je jouw kamer snel af. Dan maakt de Fuave vloerventilator wel wat herrie: met
73 decibel is dit geen zacht geluid. Toch kun je ‘m gemakkelijk op de eerste stand op je slaapkamer zetten. Dan scheelt het een hoop.

Hij is slechts 3,5 kilo. In je tas? Daar is deze Fuave wel wat te groot voor. Maar in de auto op reis kan hij dan weer wel mee. En het voordeel: de prijs. Bij Coolblue betaal je er op dit moment 59 euro voor. Dit betekend dat je jouw kamer deze zomer nog lekker afkoelt voor een lage prijs.

Waarom werkt een mobiele airco zonder afvoerslang niet?

mobiele airco zonder slang in woonkamer

Een perfecte situatieschets. Dat is wat je een mobiele airco zonder afvoerslang kunt noemen. Maar helaas is dit een ‘te mooi om waar te zijn’-verhaal. Omdat veel airco’s tegenwoordig verrijdbaar zijn, kun je er in de zomer van dromen zo’n ding in huis te hebben. Je rijd gemakkelijk van kamer naar kamer. En het verkoelt jouw huis tot een temperatuur die je zelf instelt. Dat is fijn, en zeker bij 30 graden. Het werkt alleen niet zo simpel.

Hoe werkt het precies?

Bij een mobiele airco hoort een afvoerbuis. De warmte moet vanuit jouw huis worden afgevoerd naar een andere plek, buiten jouw huis. Dit moet bij een monoblock airconditioner via de muur, bij een split-unit systeem ook. Een mobiele airco is hierin niet hetzelfde, want je laat de warme lucht via het raam of een deur naar buiten. Niet via de muur dus, en ook niet zonder slang.

Bedenk maar eens: een ventilator verplaatst lucht. Een airco verkoelt lucht. Een aircooler laat de lucht langs koud water gaan. Denk bijvoorbeeld aan een Dyson aircooler. Allemaal verschillende soorten klimaatsystemen. Bij een ventilator heb je geen slang nodig. Bij een aircooler ook niet. En bij een mobiele airco wel. Want de warme lucht en het warme vocht moet worden afgevoerd. Anders warmt jouw kamer binnen een mum van tijd weer op.

De warme lucht die die airco ‘opzuigt’ wordt direct verkoelt. Vervolgens zal er warm vocht overblijven. Dit gaat via de afvoerbuis naar buiten. Op deze manier heb je een koel huis en verlaat de warmte jouw huis. Als een mobiele airco geen afvoerslang had, kon de warme lucht niet het huis uit. Dan zal jouw huis nooit veel afkoelen!

Voor de afvoerslang is gelukkig wel een oplossing. De oplossing voor een mobiele airco afvoer is raamafdichting. Een raamafdichting zorgt ervoor dat de warme lucht buiten blijft. En de frisse lucht binnen. Ze zijn er voor iedere soort raam en voor ieder merk mobiele airco. Vergeet deze er niet bij te bestellen als deze er niet bij zit geleverd.

Waarvoor kies jij?

Het verschil tussen een (verrijdbare) airco en een luchtkoeler of ventilator is belangrijk om goed te begrijpen. Vaak zijn er mensen die zoeken naar een bol.com mobiele airco zonder slang. Maar dit kan dus niet. Er zijn serieuze verschillen waar veel mensen de fout in gaan. Bekijk onderstaande tabel en maak de juiste keuze!

Wil je:(Mobiele) aircoLuchtkoeler
– de temperatuur in huis ongeveer 10 graden naar beneden brengen?KanKan niet
– de temperatuur in huis 1, 2 of 3 graden naar beneden brengen?KanKan
– zelf de temperatuur instellen?KanKan niet
– een timer instellen?KanKan
– de kamer ontvochtigen?KanKan niet
– de kamer ook kunnen verwarmen?KanKan niet
– een apparaat zonder afvoerslang?Kan nietKan

De warme lucht komt toch weer naar binnen?

Eén van de meest gestelde vragen, op de met of zonder afvoerslang na, is hoe de warme lucht buiten blijft. Logisch, want wanneer je een raam of deur open zet komt er juist warmte naar binnen toe. Hiervoor is gelukkig een oplossing bedacht.

De airco raamafdichting set zorgt ervoor dat je de warme lucht buiten laat. De opening in raam of deur wordt mooi afgesloten met deze set. Zo kun je de afvoerslang uit een raam of deur hangen zonder dat er warme lucht naar binnen komt.

Bij een mobiele airco is een raamafdichting kit dus eigenlijk verplicht. Zeker als je ‘m goed wilt gebruiken. Voordat je bestelt is het belangrijk goed op te letten of er een set bij zit. Is dat niet het geval? Bestel deze er dan bij. Let op: het kan duur zijn. Kijk daarom naar airco’s waar deze al bij zit geleverd. Bijvoorbeeld bij alle airco’s van Coolblue’s huismerk Fuave.

Mobiele airco zonder afvoerbuis: de oplossing?

oplossing mobiele airco zonder afvoerbuis

De oplossing voor de afvoer van een mobiele airco is een raamafdichting set. Hiermee zorg je ervoor dat de warme lucht buiten blijft. Een oplossing voor de afvoerslang is er niet. Een mobiele airco maakt zonder slang meer lawaai en koelt niet goed.

Heb je op dit moment even geen geld, plaats of mogelijkheid voor een mobiele airco? Dan zoek je ook naar een mobiele airco zonder afvoerbuis. Hieronder zie je de andere opties voor een airco zonder buitenunit.

Het zijn verschillende soorten luchtkoelers en ventilatoren. Hiermee haal je de temperatuur dus niet meer dan 3 graden naar beneden. Dat is belangrijk, anders is een airco zonder buitenunit maar met afvoerslang de oplossing.

Ventilator

Natuurlijk kennen we deze allemaal. Er is de tafelventilator, de plafondventilator en de torenventilator. Maar welke heb je nodig? We snappen dat het lastig kiezen is tussen al deze verschillende systemen. Daarom vertellen we je op de volgende pagina alles over het kiezen van de beste ventilator.

Wanneer je kiest voor een ventilator kies je dus voor een airco zonder buitenunit. Toch is het niet echt een airco, want een ventilator verplaatst enkel de koude lucht. Reken dus niet op verkoeling van de lucht. Maar denk aan een verplaatsing van de warme lucht. Zo koel je jouw ruimte met ongeveer 3 graden.

Zelf maken: zijn er manieren?

Ja, zeker! Je kunt ook zelf jouw verkoeling installatie bouwen. Hoe? Vrij eenvoudig. Pak een aantal flessen en vul deze met water. Vervolgens leg je ze in de vriezer. Zodra deze allemaal bevroren zijn haal je er een aantal uit. Deze plaats je vervolgens voor de ventilator. Op deze manier wordt er bijvoorbeeld ‘s nachts telkens een lekker koel briesje met koude lucht naar je geblazen. Natuurlijk werkt dit maar tijdelijk, want de flessen zullen ontdooien. Wel lekker om in slaap te vallen!

Luchtkoeler

Een luchtkoeler werkt anders dan een ventilator. Net wat beter, maar nog lang niet zo goed als een daadwerkelijk airconditioning systeem. Bij een luchtkoeler vind je in het systeem koud water. Dit koude water zorgt ervoor dat de lucht die langs het koude water komt wordt afgekoeld. Op deze manier koelt de lucht iets af, maar nog steeds niet veel. Ook hierbij is de verkoeling maximaal 3 graden.

Hierboven bekijk je de best verkochte luchtkoeler van Coolblue: de Honeywell. Dit apparaat is dus zonder slang. Een mobiele airco zonder slang? Die zijn er nooit – vrijwel nooit. Want er is er één. En dat is de EVOLAR. Waar we aan het begin van dit artikel naartoe linkte. Bekijk hem eens op Bol.com en lees de beschrijving. Een ander soort systeem. Misschien wel baanbrekend. Maar de vraag is: heb jij daar zin in?

Veelgestelde vragen

Is er een mobiele airco zonder slang naar buiten?

Nee, bekijk hier waarom niet. Ook vertellen we je graag het alternatief. Zo kun je de ruimte wat minder koelen of zelf je eigen airco-creatie maken.

Welke airco zonder afvoerslang kopen?

Het is het beste om er wel een te kopen, zodra je de ruimte met ongeveer 10 graden wil laten koelen. Wil je de ruimte met maximaal 3 graden laten koelen? Bekijk hier wat je moet kopen.

Wat is het beste alternatief?

Het beste alternatief is dit apparaat.