Verspreiding (COVID-19) corona:
alles over ventilatie en airconditioning
Werkt ventilatie met of tegen corona (SARS-CoV-2)? Of helpt airconditioning juist om het nieuwe coronavirus verder te verspreiden?
Er zijn veel vragen, en weinig concrete antwoorden. Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over eventuele corona verspreiding door ventilatie en airco. Zo leest u:
- of een ventilator corona kan verspreiden;
- hoe een airco corona verspreidt en hoe niet;
- wat aerogene verspreiding is en hoe er tegen te wapenen.
Op deze pagina volgen wij de adviezen op van het RIVM. Ook nemen we de mening van de opinie mee. Wij wensen u alvast een gezonde, maar ook koele zomer toe.
– Team MobieleAircos.com
Kan een ventilator corona verspreiden?
In de media wordt gesproken over verspreiding van het coronavirus door middel van ventilatie. Een ventilator verspreidt lang niet altijd COVID-19. En als het dit al doet, komt dat door het verkeerd inrichten van het ventilatiesysteem of de ruimte waarin wordt geventileerd.
Voor gebruik in uw woning of thuissituatie kan er een ventilator worden gebruikt om de lucht te verkoelen. Het is echter onduidelijk of er bij gebruik van ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes een hoger besmettingsgevaar is. Zorg er daarom voor dat de ventilator niet de lucht van de ene naar de andere persoon verplaatst.
Wanneer u het niet verstandig vindt een ventilator te gebruiken, kan een Dyson aircooler worden aangeraden. Hierin zitten HEPA-filters, welke in vliegtuigen ervoor zorgen dat het virus zich niet tussen passagiers kan verspreiden. Ook de kleinere Dyson Pure Cool Me beschikt over deze HEPA-filters. Deze kleine reiniger kan gemakkelijk gebruikt worden voor op het bureau en is bedoeld om op het gezicht te richten. Zo geniet u van een koele en schone lucht tijdens werk of studie.
Hoe werkt besmetting?
De kans op besmetting is het grootste door mens-op-mens transmissie. Dit houdt in dat het virus de grootste kans heeft om te verspreiden wanneer u besmet wordt door een wolk van grotere druppelkernen welke het virus bevatten. Deze worden verspreid door niezen, hoesten, kuchen, zingen of hard praten. Ook indirect, via contact met besmette voorwerpen of oppervlakken kan besmetting plaatsvinden.
Ten tweede kan de verspreiding plaatsvinden door aerosolen. Dit zijn kleinere druppels, die in de lucht blijven zweven. Het is enkel niet duidelijk of kleine druppelkernen zonder vocht het virus met zich mee kunnen dragen. En dus of deze gevaarlijk zijn. Hier later meer over.
Is het belangrijk een goed ventilatiesysteem in te richten?
Een constante (24-uur per dag) stroom van koele en frisse lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Daarnaast draagt dit bij aan een frisse thuisomgeving. Dit geldt niet alleen voor tijdens een hittegolf, maar dit geldt ook tijdens het coronavirus. Zorg ervoor dat er continu ventilatie van buitenaf aanwezig is. Zet bij een koelere buitentemperatuur dan binnenshuis ventilatieroosters, ramen of deuren open. Vergeet niet ook de slaapkamer, zolderkamer of het gastenverblijf te ventileren. Volgens RIVM-richtlijnen moet er na gebruik van douche, (gas-)kookplaat of fornuis minimaal 15 minuten worden gelucht.
Hoe zit het met luchtbevochtigers?
De luchtbevochtigers hebben een verwaarloosbaar effect op het coronavirus. Het is niet nodig om de ruimte extra of minder goed te bevochtigen.
Zorg dat bij gebruik van luchtbevochtigers deze ingesteld staan op de normale programmering. Verkeerd of averechts instellen kan slecht zijn voor de gezondheid.
Concluderend
Het is veilig om een ventilator te gebruiken. Enkel in gemeenschappelijke ruimtes kan een ventilator bij verkeerd gebruik gevaarlijker zijn. Zorg ervoor dat er altijd een raam openstaat. Een goede recirculatie van schone lucht binnen de verschillende kamers van een woning is belangrijk om het coronavirus buiten de deur te houden.
Weet u niet goed welke ventilator bij u past? Bekijk de door ons bekroonde beste ventilator.
Hoe verspreid een (mobiele) airco corona – en kan dit?
Volgens de website van het RIVM, waar eerder naartoe werd verwezen, kan een airconditioning systeem in thuissituaties prima gebruikt worden. Er is geen aanleiding voor het niet gebruiken van een (mobiele) airconditioner.
Op basis van de huidige inzichten kan het RIVM melden dat aanpassingen op airco’s of ventilatiesystemen niet nodig zijn om het virus tegen te gaan. Dat wil zeggen dat de apparaten gewoon nog kunnen worden gebruikt. Hiervoor hoeft u enkel de gestelde handleiding van het apparaat te volgen.
Ook in gemeenschappelijke ruimten hoeft u zich geen zorgen te maken over gebruik van een mobiele airco. Het verspreiden van het virus gaat volgens de richtlijnen enkel via mens-op-menstransmissie. Een airconditioner met een HEPA-filter kan het virus wel uit de lucht filteren. Hierdoor is het gebruik van zo’n apparaat aan te raden. Ook met het oog op de hitte van aankomende zomer.
Met een mobiele airco koelt u de ruimte af tot wel 10 graden. Met een ventilator tot maximaal 3 graden koeler. Heeft u het écht warm tijdens een hittegolf? Dan is een mobiele airco een goed idee. Bekijk de door ons bekroonde beste mobiele airco.
Hoe verspreiding mogelijk kan ontstaat – HVAC
Een HVAC-systeem kan corona verspreiden wanneer de gerecirculeerde lucht van binnen het gebouw komt. Wanneer aerosolen het virus met zich meedragen kan besmetting voorkomen (niet bewezen). Dat wil zeggen dat het virus zich kan verspreiden wanneer de met aerosolen besmette lucht van de ene naar de andere ruimte verplaatst wordt door middel van HVAC, dit volgens onder andere Maurice de Hond.
Het is nog niet bewezen of aerosolen daadwerkelijk het virus met zich mee kunnen dragen. Daarnaast hoeft u niet bang te zijn om thuis besmet te raken met corona door een airco. Enkel in gemeenschappelijke ruimtes als kantoren, barren en kroegen waar verschillende ruimtes worden gevuld met enkel gerecirculeerde lucht kan het besmettingsgevaarlijker zijn.
Hoe wapenen tegen aerosolen?
Aerosolen worden uit groepjes gehaald door verse lucht de kamer in te laten stromen. Doordat de aerosolen zo klein zijn, wordt het dan moeilijker voor ze om iets te besmetten. Zorg er dus voor dat er altijd genoeg buitenlucht naar binnen kan stromen. En het liefst de lucht binnen weer naar buiten.