Op zoek naar een airco slang om de afvoerslang van jouw mobiele airco te verlengen?
Bij een mobiele airco is een afvoerslang nodig om de warme lucht naar buiten af te voeren. Want een mobiele airco zonder slang bestaat niet. Maar kun je de slang verlengen? En waar koop je een losse slang voor een airco?
Hier lees je alles over:
- Airco slang verlengen: kan dat?
- Mobiele airco en slang: hoe werkt het?
- Losse Mobiele airco slang kopen
Alvast veel plezier met het verkoelen van jouw woning of kantoor met behulp van een airco en afvoerslang. Laten we beginnen!
Airco slang verlengen: De Belangrijkste Informatie
Een airco slang verlengen is geen slim idee. Hoe langer de slang, hoe minder efficiënt de airco werkt. Dit komt doordat er een groter deel afvoerslang in de kamer ligt. De slang van de airco warmt op. Door de hitte die de slang uitstoot warmt de kamer op, in plaats van dat het afkoelt. Zorg ervoor dat de afvoerslang zo kort mogelijk is voor de meest efficiënte werking van een mobiele airco.
Ook extra bochten zijn niet goed voor de efficiëntie. In de handleiding van vrijwel iedere verrijdbare airco wordt vermeld dat de slang maximaal 2 bochten mag hebben. Eén voor van de airco naar het raam, de andere bocht voor de raamafdichtingskit.
Bij meerdere bochten is er meer weerstand om de lucht naar buiten te blazen. Dit kost extra kracht en hierdoor verliest het koelgedeelte een stuk efficiëntie. Een slang die zo horizontaal mogelijk loopt is het beste:
De condens die uit de lucht gehaald wordt, wordt opgevangen in de opvangbak binnenin de mobiele airco. Deze moet je één keer per week bij intensief gebruik legen met behulp van een condens-afvoerslang.
Een andere reden waarom een airco slang verlengen niet slim is, is de condens. Bij verlenging van de vaak al 1,5 meter lange afvoerslang komt er condens in de afvoerslang te staan.
Na een korte tijd gaat dit schimmelen. Dit verslecht de luchtkwaliteit, werking van de airco én het kan té heet worden waardoor de mobiele airco stuk kan gaan.
De afvoerslang verlengen? Doe dat maar niet! Hoe moet het wel?
- Zorg voor een zo kort mogelijke afvoerslang; zet de airco zo dicht mogelijk bij raam of deur
- Maak gebruik van een airco raamafdichting – zonder deze werkt de airco een stuk minder goed en is het bijna onmogelijk de kamer goed te koelen. (Een gat in de muur boren kán ook, dit moet vaak wel door een professional worden gedaan. Of gebruik maken van een katten- of hondenluik. Zorg er dan wel voor dat jouw huisdier een andere manier heeft!)
- Zorg ervoor dat de slang zo min mogelijk bochten en knikken maakt. Met een horizontale afvoerslang werkt de airco het beste.
Mobiele airco en slang: hoe werkt het?
Bij een mobiele airco hoort een slang. De warme lucht wordt van binnenin het huis naar buiten geblazen door de mobiele airco, via de afvoerslang.
Om een kamer effectief te koelen is er dus een afvoerslang nodig. Het heeft geen zin om de airco aan te zetten als er geen afvoerslang optie is. Want dan blaast de warme lucht gewoon terug de kamer in en heb je er niets aan. Een slang is dus nodig om de kamer te koelen!
De airco koelt de kamer door met koelmiddel (R290) en een lucht-lucht-warmtepomp de lucht af te koelen. Vervolgens blaast de airco de afgekoelde lucht de kamer in en hierdoor koelt de kamer af.
Daarnaast zal een mobiele airco ook de kamer minder klam aan doen voelen. Omdat warme lucht meer vocht bevat wordt het snel klam bij warme dagen. Door de airco aan te zetten wordt de luchtvochtigheid lager en de temperatuur kouder. Hierdoor voelt het niet alleen frisser aan, maar ook minder klam of plakkerig.
Dubbele afvoerslang: bestaat dat ook?
Een mobiele airco met dubbele afvoerslang is efficiënter omdat de warme lucht via één afvoerslang naar buiten wordt geleid en de koude lucht via de andere afvoerslang naar binnen gaat. Hierdoor heb je niet dat de warme lucht van binnen de afvoerslang waardoor de lucht wordt aangezogen opwarmt. Hierdoor moet jouw airco namelijk harder werken en wordt deze minder efficiënt.
Zijn er ook zulke airco’s beschikbaar? Ja! Ik heb de enige beschikbaar op de Nederlandse markt getest. En wat denk je? Het resultaat is zoals verwacht: tot nu toe de meest efficiënte airco door deze zogenaamde powerkit:
Hierboven zie je de powerkit op de foto. Deze heeft dus 2 slangen in één grote slang, met een dubbele wand aan de binnenkant. Deze klik je in één keer op de airco.
Ik denk persoonlijk dat het nóg efficiënter kan door de slangen los van elkaar te maken. Zo zal er nog minder opwarming ontstaan doordat de warme slang niet tegen de koude aan is gedrukt. Maar dat zal nog wel een tijdje duren. Voor nu is deze Inventum de meest efficiënte airco slang.
Meer weten? Lees er alles over in de Inventum AC127WSET review!
Mobiele airco slang kopen: waar koop je een losse afvoerslang?
Een losse afvoerslang kopen voor een mobiele airco komt niet heel vaak voor. Want een airco slang verlengen is geen slim idee.
Een wel valide reden is dat de oude slang stuk is gegaan. Dan kun je zéker een nieuwe kopen!
Hieronder vind je één universele slang van Evolar, daarnaast vonden wij ook een afvoerslang voor DeLonghi airco’s.
Veelgestelde vragen
Ja dit kan, maar dit is niet aan te raden. Efficiëntie gaat verloren en de kamer warmt op in plaats van dat deze doorgaat met afkoelen. Hoe dit precies werkt lees je hier!
Het is natuurlijk mogelijk dat je op zoek gaat naar een nieuwe afvoerslang als de oude kapot is. Een prima idee, want zo blijft de airco optimaal koelen. Een langere afvoerslang kopen is geen slim idee, want dan koelt de airco minder goed. Meer weten of alle opties voor afvoerslangen bekijken? Lees hier meer!
Airco zonder slang bestaat wel!
Zeker, de aircooler of de EVOLAR zonder slang.
Ik heb recentelijk een Trotec PAC 3500 SH gekocht. Nu lees ik overal online dat het verlengen van je aircoslang niet verstandig is omdat de ruimte dan weer opwarmt via de slang, je condensvorming kunt krijgen in de slang en het schade aan kan brengen aan je mobiele airco.
Nu vroeg ik mij af of deze argumenten ook allemaal gelden als je hem voor verwarmen gaat gebruiken, aangezien het dan koude lucht is die je via de afvoerslang blaast.
Voor het koelen van de slaapkamer in de zomer kan ik hem namelijk vlak naast het raam zetten (dan is de slang van 1,5m voldoende), maar als ik hem wil gebruiken om de woonkamer te verwarmen red ik het niet met die 1,5 meter slang.